Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bagnasco kritično o življenjskem slogu Berlusconija

Objava: 28. 09. 2011 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Bagnasco kritično o življenjskem slogu Berlusconija

'Razuzdano vedenje in neprimerne zveze so slabi sami po sebi' in škodijo celotni družbi.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, je posredno kritično ocenil življenjski slog predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija. 'Razuzdano vedenje in neprimerne zveze so slabi sami po sebi' in škodijo celotni družbi, je kardinal Bagnasco izjavil ob odprtju jesenskega zasedanja Stalnega sveta italijanskih škofov.

Pred nekaj dnevi so italijanski mediji namreč objavili telefonski pogovor predsednika vlade Berlusconija, v katerem se je politik pohvalil, da je v eni noči spal z osmimi ženskami. Povod za objavo pogovora je bilo prijetje nekega podjetnika iz italijanskega Barija, ki je Berlusconiju 'dobavljal' brhke mladenke , nazadnje pa od štiriinsedemdesetletnega politika za svoj molk izsilil 850.000 evrov. Katoliški publicist Vittorio Messori je ob tem v pogovoru za italijanski časnik 'La Stampa' izjavil, da če Berlusconi pač misli, kako je grešiti nujno potrebno, naj to počne vsaj na skrivaj, da ne bo s svojim početjem očrnil verodostojnosti celotne politike.

Kardinal Bagnasco pa je na to pripomnil, da so dejanja sama po sebi bodisi etično sprejemljiva ali pa ne, ne glede na to, ali so storjena javno ali v tajnosti. Ne da bi Berlusconija omenil z imenom, se je kardinal ostro izrazil o 'življenjskem slogu, ki je popolnoma nezdružljiv z dostojanstvom osebe in z ugledom njegovega položaja'. Italijanski časniki so te izjave označili kot jasno kritiko premierja Berlusconija.

V svojem nagovoru je kardinal Bagnasco pozval k odločnejšemu ukrepanju v boju proti korupciji. Nepotizem in podkupovanja v demokratični družbi niso ne sprejemljivi ne legitimni.

Predsednik Italijanske škofovske konference je obenem tudi opozoril na neodgovorne finančne špekulacije, zaradi katerih se je Italija na svetovni lestvici koruptivnosti, ki jo sestavlja podjetje 'Transparency International', znašla na 67. mestu izmed 178 držav. V Evropi so se zaenkrat slabše odrezale le še Bolgarija, Romunija in evropske države na jugovzhodu celine, ki niso polnopravne članice Evropske zveze.

Že minuli teden je papež Benedikt XVI. v pozdravnem telegramu predsedniku države Giorgiu Napolitanu zaželel 'vse globjo etično prenovo za dobrobit ljube Italije'. Stalni svet italijanskih škofov z jesenskim zasedanjem zaključuje jutri.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh