Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bertone bo odprl Pasijon v Sordevolu

Objava: 16. 07. 2010 / 06:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Bertone bo odprl Pasijon v Sordevolu

Sordevolski pasijon velja za največjo italijansko zborovsko predstavo, v kateri sodeluje štiristo igralcev, starih od pet do osemdeset let, letos pa ga uprizarjajo od 13. junija do 19. septembra.

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone bo drevi obiskal italijansko mesto Sordevolo v piemontski pokrajini Biella, kjer se bo udeležil predstave Sordevolskega pasijona in daroval slovesno sveto mašo, poročajo pri vatikanskem radiu. Sordevolski pasijon velja za največjo italijansko zborovsko predstavo. V njem sodeluje štiristo igralcev, starih od pet do osemdeset let, letos pa ga uprizarjajo od 13. junija do 19. septembra. V teh sedemindevetdesetih dneh bo pasijon uprizorjen enaintridesetkrat. Sordevolski pasijon uprizarjajo vsakih pet let, vanj pa je vključenih tako rekoč vseh tisoč tristo prebivalcev mesta, ki se v času predstav spremeni v pravo gledališče.

Jutri popoldne bo kardinal Bertone blagoslovil spominsko ploščo, posvečeno nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II., po katerem se imenu mestni amfiteater. Sledila bo sveta maša, pri kateri bo somaševal tudi biellski škof, msgr. Gabriele Mana.

Kardinal Bertone si je Sordevolski pasijon že ogledal, tokrat pa gre za njegovo prvo uradno udeležbo tega dogodka. Sordevolski pasijon je že prejel posebno prizanje Svetega sedeža, ki mu ga je podelila Papeška komisija za kulturno dediščino Cerkve. Kot je ob tej priložnosti v obrazložitvi zapisal papežev državni tajnik, gre za predstavo posebne evangelizatorske vrednosti, izpostavil pa je tudi njeno ljudsko gledališko obliko ter dramatični realizem prebivalcev Sordevola. V pasijonu namreč sodelujejo amaterski igralci iz omenjenega mesta, delavci, trgovci, uradniki, upokojenci, študenti in otroci, ki za svoje delo ne prejmejo plačila.

Ljudsko gledališče Sordevolo, ki se ukvarja z organizacijo in uprizarjanjem pasijona, mora vsako leto najeti posojilo, katerega sedemdeset odstotkov kasneje poplača z denarjem od vstopnic. Natančnih podatkov o tem, kdaj je bil Sordevolski pasijon prvič postavljen na oder, ni, neka študija iz leta 1891 pa kaže, da naj bi omenjeni pasijon prvič uprizorili že leta 1800. Nekateri drugi podatki kažejo, da naj bi se to zgodilo šestnajst let kasneje. Letošnji Sordevolski pasijon je sicer svojevrstna posebnost, ki mesto Sordevolo in ves Piemonte postavlja v središče turističnih, kulturnih in verskih poti. Uprizarja se prav v letu ponovne izpostavitve Jezusovega mrtvaškega prta, ki je bil na ogled v Torinu ter ki je pritegnil več kot dva milijona vernikov in romarjev iz vseh petih celin. Severnoitalijanska pokrajina Bielle je sicer znana po romarskih svetiščih, od katerih jih je veliko vpisanih na seznam zaščitene naravne in kulturne dediščine pod okriljem Unesca.

Povezave: http://www.passionedicristo.org/

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh