Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Duka odprl muzej o preganjanju redov na Češkem

Objava: 27. 09. 2012 / 06:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Duka odprl muzej o preganjanju redov na Češkem

‘Muzej zgodovine izolacije, internacije in integracije’ so odprli v kraju Bila Voda, ki so ga nekdaj naseljevali Nemci.

V šlezijskem kraju Bila Voda so odprli ‘Muzej zgodovine izolacije, internacije in integracije’, pomnik usode ženskih redov v komunistični Češkoslovaški, so sporočili s Češke škofovske konference. Slovesno bogoslužje ob tej priložnosti je vodil praški nadškof kardinal Dominik Duka.

Ko so leta 1950 na Češkoslovaškem prepovedali številne moške in ženske redovne skupnosti, so komunistične oblasti v kraju Bila Voda na območju Moravske-Šlezije, ki so ga nekdaj naseljevali Nemci, uredile osrednje taborišče za redovnice s področja celotne države. Med leti 1951 in 1993 so v tem oddaljenem kraju prikrivali delovanje šestnajstih ženskih redovnih skupnosti s Češke in Slovaške. Večina redovnic – obtožene so bile ‘razkrajanja države’ – je bila po letu dni trdega dela v tovarnah tekstila in socialnih ustanovah premeščena proti severu države. Številne izmed njih so umrle že na kraju samem in so svoje zadnje počivališče našle na pokopališču v Bili Vodi.

V imenu redovnih skupnosti se je sestra Daniela Bezdedova FDC (Filiae Divinae Caritatis/Marijine sestre) županu skupnosti, ki jo s treh strani obdaja poljsko ozemlje, Miroslavu Kocianu, zahvalila za pobudo za ureditev novoodprtega muzeja.

Najpomembnejši oblastnik na področju Bile Vode je bil grof Jakob Ernst von Liechtenstein-Kastelkorn, ki je med leti 1728 in 1745 deloval kot škof v škofiji Seckau. Obenem je med leti 1739 in 1745 kot nadškof vodil tudi nadškofijo Olomouc. Leta 1745 je bil imenovan za nadškofa v Salzburgu, na tem položaju pa je ostal dve leti.

Kot nadškof v Olomoucu je Liechtenstein v Beli Vodi ustanovil pomemben kolegij za red piaristov, ki so ga razpustili leta 1872.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh