Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Farrell na čelu novega vatikanskega odbora za naložbe

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 06. 2022 / 12:18
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Farrell na čelu novega vatikanskega odbora za naložbe
Kardinal Kevin Farrell, prefekt vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje. FOTO: Vatican Media

Kardinal Farrell na čelu novega vatikanskega odbora za naložbe

Kardinal Kevin Joseph Farrell bo vodil novoustanovljeni vatikanski odbor za naložbe, so včeraj sporočili iz Vatikana.

Poleg 74-letnega kardinala, prefekta vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje, so člani odbora še Jean Pierre Casey, ustanovitelj britanskega tehnološkega podjetja RegHedge, Giovanni Christian Michael Gay, direktor sklada Union Investment Privatfonds GmbH s sedežem v Nemčiji, David Harris, upravitelj portfelja norveškega sklada Skagen, in John J. Zona, naložbeni upravitelj bostonskega kolegija v Združenih državah Amerike.

Ustanovitev novega odbora je eden od dejavnikov kurijske reforme, ki je stopila v veljavo na binkoštno nedeljo.

Ustanovitev novega odbora je eden od dejavnikov kurijske reforme, ki je stopila v veljavo na binkoštno nedeljo. Apostolska konstitucija »Praedicate evangelium« (Oznanjajte evangelij) je temeljno besedilo reforme. To je zdaj treba pretvoriti v konkretnejše uredbe rimske kurije. Poleg tega mora vsaka vatikanska ustanova posodobiti svoje statute in jih prilagoditi novi apostolski konstituciji, ki po navedbah spletnega portala Vatican News v 227. členu predvideva tudi ustanovitev omenjenega odbora.

Po navedbah »Praedicate Evangelium« je »odbor, ki ga sestavljajo ugledni strokovnjaki, imenovani za petletni mandat, poklican, da zagotovi etično naravo kapitalskih naložb Svetega sedeža v skladu z družbenim naukom Cerkve in po merilih donosnosti, ustreznosti in zmerne tveganosti (v italijanščini: redditività, adeguatezza e moderata rischiosità)«.

Kratki življenjepisi štirih članov odbora:

Jean Pierre Casey (Združeno kraljestvo)

Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja RegHedge, hibridnega »fintech-regtech« zagonskega podjetja, ki uporablja umetno inteligenco za pridobivanje pomembnih vpogledov iz vladne politike. Pred tem je opravljal visoke naložbene funkcije v vodilnih bankah, in sicer kot izvršni direktor in vodja naložb za razvijajoče se trge v zasebni banki JP Morgan v Londonu, vodja naložb za Evropo v banki Edmond de Rothschild, kjer je bil član globalnega naložbenega odbora, in vodja naložbenega svetovanja v mednarodnem okvirju v banki Barclays Wealth. Na teh položajih je nadzoroval upravljanje naložb v vrednosti več milijard dolarjev. Je tudi gostujoči profesor na oddelku za ekonomijo na College of Europe v Bruggu, pred tem je bil svetovalec ESMA, vseevropskega regulatorja finančnih trgov, objavil pa je tudi dve knjigi in številne članke o finančni regulaciji. Je koordinator Fondazione Centesimus Annus pro Pontifice za Združeno kraljestvo.

Giovanni Christian Michael Gay (Nemčija)

Od leta 2004 je generalni direktor družbe Union Investment Privatfonds GmbH in vodja maloprodajnega poslovanja skupine Union Investment Group, ki upravlja premoženje zadružne finančne mreže v Nemčiji. Je tudi član odbora za upravljanje tveganj in izvršnega odbora. Giovanni Gay je svojo poklicno pot začel leta 1993 v banki Banco Santander v Frankfurtu. Pred tem je študiral poslovno upravo na Univerzi v Kölnu.

David Harris (Švedska)

Upravitelj portfelja in partner v SKAGEN Funds, ki je del družbe Storebrand, z bogatimi izkušnjami z globalnih delniških trgov in dejavnim trajnostnim vlaganjem. Na poslovni šoli Columbia Business School je opravil program Executive Value Investing in diplomiral iz sistematične teologije.

John J. Zona (Združene države Amerike)

Glavni direktor za naložbe na bostonskem kolegiju, ki je nadzoroval štiri milijarde dolarjev vredno donacijo univerze, upravljanje dolgoročnega dolga in nakup nepremičnin. Doktoriral je iz upravljanja visokega šolstva na Lynch School of Education and Human Development, kjer deluje kot profesor za prakso. Je imetnik listine CFA (za pooblaščenega finančnega analitika) in certificirani javni računovodja.

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh