Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal George svari pred despotizmom administracije predsednika Obame

Objava: 19. 03. 2009 / 11:24
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal George svari pred despotizmom administracije predsednika Obame

Ameriški kardinal Francis George je javnosti predstavil video posnetek, v katerem poziva vse katoličane, naj administracijo predsednika Obame prosijo za ohranitev možnosti ugovora vesti zdravstvenih delavcev na področju opravljanja splavov. Po kardinalovih besedah je možnost ugovora nujno potrebna, če naj ameriška vlada ohrani demokratično politiko in dežele ne popelje v despotizem.

Vlada predsednika Busha je zdravstvenim delavcem nudila možnost ugovora vesti, po predsedniški zamenjavi pa so iz Bele hiše sporočili, da razmišljajo o umiku te možnosti.

Kardinal George, čikaški nadškof in predsednik Ameriške škofovske konference, je v svojem video nagovoru možnost ugovora vesti označil kot spoštovanje verske svobode in svobode osebne odločitve, ki človeku zagotavljata ‘osnovno pravico proti vladnem zatiranju’. Govoril je v imenu vseh ameriških škofov, kot ‘katoliški škof in kot državljan Amerike’. Umik možnosti ugovora vesti bi pomenil ‘prvi korak naše države od demokracije k despotizmu’, tako kardinal George.

Po kardinalovih besedah ne sme nobena vlada poseči med posameznika in Boga – in ravno to ima ameriška vlada zdaj namen storiti. Ugovor vesti je v Ameriki dovoljen nasprotnikom vojne in zdravnikom, ki ne želijo sodelovati pri izvršitvi smrtne kazni. Kardinal se sprašuje, zakaj ta pravica ne bi bila dana zdravstvenim delavcem, ki ne želijo umoriti otroka v materinem telesu.

Minuli torek se je kardinal George sestal s predsednikom Obamo na zasebnem srečanju v Ovalni pisarni Bele hiše. Po srečanju so tiskovni predstavniki obeh strani podali previdno izjavo brez specifičnih informacij o vsebini srečanja, ki je trajalo približno pol ure. Kardinal je le izrazil hvaležnost za srečanje v upanju, da bo le-to pripeljalo do ‘uspešnega dialoga v dobro vseh’.

Tiskovna pisarna Bele hiše je sporočila, da sta se ‘predsednik in kardinal pogovarjala o različnih temah, tudi o pomembnih možnostih za vlado, da nadaljuje dolgoletno partnerstvo s katoliško Cerkvijo pri obravnavi najtežjih izzivov za ameriški narod. Predsednik se je kardinalu zahvalil za njegovo vodenje in za prispevek katoliške Cerkve pri reševanju vprašanj v Ameriki in po vsem svetu’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh