Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Grech: brez škofa ni sinode

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 01. 2023 / 12:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 16:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Grech: brez škofa ni sinode
Škofje vesoljne Cerkve v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Kardinal Grech: brez škofa ni sinode

Glavni tajnik škofovske sinode kardinal Mario Grech je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil vlogo škofov v sinodalnem procesu in zakaj je v tej fazi sinodalnega procesa njihovo vlogo pomembno izpostaviti.

Kardinal Grech in glavni moderator sinode kardinal Jean-Claude Hollerich sta na škofe vesoljne Cerkve naslovila pismo, v katerem razpravljata o vlogi škofov v trenutnem sinodalnem procesu. V pogovoru za Radio Vatikan kardinal Grech povzema vlogo škofov in pojasnjuje, zakaj je bilo pomembno obravnavati to vprašanje v tej fazi procesa.

Ni Cerkev tista, temveč Gospod, ki je škofom zaupal, naj vodijo in pasejo Njegovo čredo.

Kakšna je torej vloga škofov v sinodalnem procesu? Kardinal Grech odgovarja, da gre pri tem za temeljno službo Cerkve. Ni sinode brez škofa, kajti ni Cerkev tista, temveč Gospod, ki je škofom zaupal, naj vodijo in pasejo Njegovo čredo. In tako so škofje v občestvu med seboj - torej v kolegialnosti - in v občestvu s Petrom tisti, ki lahko resnično zagotovijo, da je razločevanje, ki ga izvaja Božje ljudstvo, pravilno. Škofje na svojih ramenih nosijo resnično veliko breme, saj morajo svoji čredi nuditi to življenjsko pomembno službo.

Kardinal Mario Grech. FOTO: Vatican Media

V pismu je tudi omenjeno, naj škofje svoje razmišljanja delijo že zdaj: po besedah kardinala Grecha je to zelo pomembno, kajti v prihodnjih tednih se začenja nova faza sinodalnega procesa, celinske skupščine, zato sta s kardinalom Hollerichom menila, da bi krajevnim in celinskim Cerkvam ponudila dodatno pomoč in jih spomnila na temeljne resnice, ki jih obravnavajo od samega začetka sinodalnega procesa.

Ko bo Cerkev postala bolj sinodalna, se bo lažje lotila pomembnih vprašanj, ki jih zastavlja Božje ljudstvo.

Kar navajata v omenjenem pismu, je v bistvu zapisano že v pripravljalnem dokumentu, ki ga je tajništvno sinode objavilo v različnih delih tega procesa, kajti repetita iuvant. Torej je dobro ponavljati, kar je že bilo izrečeno. To bo, po izkušnjah drugega vatikanskega cerkvenega zbora, pomagalo spodbujati ploden dialog, razločevanje na stopnji, ko je Božje ljudstvo skupaj s škofi povabljeno, da tajništvu sinode pomaga s svojimi razmišljanji, saj bo vsaka celinska skupščina pripravila svoj dokument, je pojasnil kardinal Grech. Iz teh sedmih dokumentov bodo nato pripravili instrumentum laboris (delovni dokument) za škofovsko sinodo v letošnjem oktobru, osrednja tema zasedanja pa je sinodalnost.

Ko bo Cerkev postala bolj sinodalna, se bo lažje lotila pomembnih vprašanj, ki jih zastavlja Božje ljudstvo, kar je poudarjeno tudi v delovnem dokumentu za celinske skupščine, tako kardinal Grech. Sinodalnost ni nov dejavnik, ampak gre za pomembno razsežnost Cerkve, ki jo je izpostavil že Pavel VI. In v zadnjih 50 letih je Cerkev na sinodi še naprej doživljala ta sinodalni duh, zato škofje vedo, kaj morajo storiti. Potrebujejo pa tudi besedo bratov, da jih spodbudijo in spremljajo ter obenem izrazijo hvaležnost ne le škofom, ampak tudi Božjemu ljudstvu, ki je po mnenju kardinalov Grecha in Hollericha lepo sprejelo sporočilo sinode in dejavno prispeva k njenim vsebinam.

Nalaganje
Nazaj na vrh