Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje tajnikov Župnijskih pastoralnih svetov o sinodi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 01. 2023 / 12:58
Oznake: Duhovnost, Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje tajnikov Župnijskih pastoralnih svetov o sinodi
Srečanje je vodil vodja pastoralne službe Igor Dolinšek. FOTO: Ivo Žajdela

Srečanje tajnikov Župnijskih pastoralnih svetov o sinodi

Prvi del sinodalne poti je obrodil obilo sadov, nova semena, ki obljubljajo novo rast, predvsem pa omogočajo izkustvo veselja v zahtevnih časih, ki smo jim bili in smo jim še priča. Stopili smo v naslednji korak sinode, ki nas vabi, da se vsi, ki si zaradi poklicanosti po zakramentu krsta in skupnega dostojanstva, ki si ga delimo, aktivno udeležujemo življenja Cerkve.

Zato je je Škofijski urad za laike ljubljanske nadškofije v soboto, 14. januarja 2023, v dvorani župnije Presvetega Odrešenika Ljubljana – Koseze organiziral škofijsko srečanje tajnikov Župnijskih pastoralnih svetov.

Škofijsko srečanje tajnikov Župnijskih pastoralnih svetov je bilo v dvorani župnije Presvetega Odrešenika Ljubljana – Koseze. FOTO: Ivo Žajdela

Predstavili so smernice, ki so jih sprejeli na ravni škofije

Pogovarjali so se predvsem o do zdaj prehojeni poti sinode Za sinodalno Cerkev ter pogledali naprej v naslednjo celinsko fazo.

S srečanjem želijo spodbuditi tajnike, da o tem govorijo s svojimi sožupljani na srečanjih ŽPS. Srečanje sta vodila vodja pastoralne službe Igor Dolinšek in tajnica Škofijskega urada za laike Helena Šijanec.

Igor Dolinšek je najprej predstavil smernice, ki so jih sprejeli na ravni škofije. Dejal je, da je papež sinodo podaljšal zaradi priprave gradiva in spomnil na dosedanji potek sinode.

Njen namen je živeti občestvo, doseči sodelovanje in se odpreti poslanstvu. Pri dosedanjem delu so dobili več kot 400 prispevkov, iz katerih so prepoznali, kako Cerkev diha. Ocenil je, da je škofijski povzetek sinode izredno pozitiven, nič ni bilo jamranja, vse je bilo sprejeto kot pozitivno. Dejal je, da moramo najprej poskrbeti za osebni razmislek, kako živi naša Cerkev in kako naj gre naprej. Sinoda je priložnost, da se obvežemo, da bomo zastavljene korake delali naprej.

Trije ključni poudarki sinode

Izpostavil je tri ključne poudarke. Prvi je namenjen vzgoji za sodelovanje in sinodalnost. Ta zajema krepitev laikov v krščanski identiteti (praznovanja in rast v osebni veri), vzgojo in izobraževanje laikov ter duhovnikov za sodelovanje, ter vzgojo (mladih) duhovnikov za sinodalnost in sodelovanje.

Drugi je namenjen vzgoji in izobraževanju za poslanstvo. Tu si v ospredju formacija in izobraževalni programi za posamezne cerkvene službe in spremljanje laikov, ki so že prejeli cerkvene službe, vzgoja laikov za pomoč duhovnikom ter programi za starše.

Tretji je namenjen utrjevanju odnosov v skupnosti (navznoter in navzven). Pri tem je predavatelj izpostavil spodbujanje ustanavljanja različnih interesnih skupin v župniji, spodbujanje neformalnih druženj (agape, osebna povabila k vključenosti in sodelovanju) v župniji ter spodbujanje odprtih občestev (osebni nagovor prišlekov, da se čutijo sprejeti) v župniji.

Dejal je, da iz sinodalnega procesa rasteš ko poslušaš, govoriš in deluješ.

Enak proces rasti se godi hkrati tudi na duhovni ravni.

Igor Dolinšek je predstavitev zaključil z mislijo, da vse obsegajoče smernice celinskega dokumenta sinode potrebujejo mehko srce.

Predstavili so nov delovni dokument za nadaljnje delo

Tajnica Škofijskega urada za laike Helena Šijanec je predstavila nov delovni dokument za nadaljnjo delo z naslovom Razširi prostor svojega šotora (Iz 54,2). Govori o izkustvu sinodalne poti. Z njim želijo, da bi Cerkev naredili boljšo in da bi jo mi ustvarjali.

Želeli so tudi slišati mnenje udeležencev srečanja, zato je sledilo delo po skupinah. Ugotovitve in predloge so zapisali, delegacija Škofijskega urada za laike jih bo v februarju prenesla v Prago na evropski del sinodalnega srečanja.

V marcu se bosta odvili dve izobraževanji za vse člane ŽPS.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh