Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Grech: vesoljna sinoda naj bi razjasnila katoliško istovetnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 02. 2023 / 06:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Grech: vesoljna sinoda naj bi razjasnila katoliško istovetnost
Kardinal Mario Grech med bogoslužjem v Pragi. FOTO: arhiv Češke škofovske konference

Kardinal Grech: vesoljna sinoda naj bi razjasnila katoliško istovetnost

Vesoljna sinoda, ki jo je sklical papež Frančišek, ni namenjena uničenju istovetnosti Katoliške cerkve, ampak njeni razjasnitvi, je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil kardinal Mario Grech, pristojen za sinodalni proces.

Posvetovanje v vesoljni Cerkvi je namenjeno boljšemu razumevanju, kaj Katoliško cerkev dela enotno, sveto, katoliško in apostolsko, je v nagovoru med bogoslužjem v praški stolnici sv. Vida ta teden dejal kardinal Grech. Slovesnega bogoslužja so se udeležile delegacije 39 škofovskih konferenc iz vseh delov Evrope, tudi iz Slovenije.

Kardinal v rimski kuriji, ki je pristojen za organizacijo vesoljne sinode, je nadaljeval: »Vsak dan se moramo vprašati, kaj nas kot Katoliško cerkev dela drugačne.« Odgovor po njegovih besedah ni statičen, temveč ga je treba razumeti kot dinamičen odnos.

Kardinal moli za nastanek Cerkve, ki bi razločevala, obenem pa imela trdne notranje odnose.

Kaj je katoliško?

Kardinal zato z upanjem pričakuje vesoljno sinodo o sinodalnosti, ki se trenutno dogaja na celinski ravni. Izrazil je upanje, da ne bo šlo za izključujoče razlikovanje, ki bi določalo, kdo je znotraj in kdo zunaj. Takšno razlikovanje, ki ne vzpostavlja odnosa, je prav tako nesmiselno kot odnos, ki vključuje vse brez razlikovanja. Kardinal moli za nastanek Cerkve, ki bi razločevala, obenem pa imela trdne notranje odnose.

Nocoj se sklene evropski del vesoljne sinode, ki je od minule nedelje zasedal v Pragi. Tudi drugod po svetu v teh tednih zasedajo celinske skupščine, ki razpravljajo o temeljni prenovi Katoliške cerkve. Vrhunec sinodalnega zasedanja bo svetovna skupščina oktobra v Rimu.

Nalaganje
Nazaj na vrh