Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Hollerich: Evropa mora več storiti za begunce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 05. 2021 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2021 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Hollerich: Evropa mora več storiti za begunce

Kardinal Hollerich: Evropa mora več storiti za begunce

Predsednik ComECE zaskrbljen zaradi »skrajno desničarskih« strank v Evropi.

Kardinal Hollerich, predsednik ComECE FOTO: Vatican Media

Kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE), je ob dnevu Evrope pozval k »večjim prizadevanjem« v begunski politiki, poroča avstrijski Kathpress. Trenutne razmere so »izdaja evropskih vrednot«, je kardinal dejal v pogovoru za spletni portal Vatican News: »Evropska zveza dopušča, da ljudje umirajo. To gotovo ni v skladu z njenimi vrednotami. Ko govorimo o vrednotah Evropske zveze, bi morali biti pošteni.«

Hollerich je spregovoril o dogodkih na Sredozemskem morju in v begunskih taboriščih v Grčiji ter Bosni in Hercegovini. »Katoliška cerkev in druge Cerkve v Evropi, skupaj moramo opozarjati na te težke razmere,« je poudaril luksemburški nadškof. Miru in varnosti bomo deležni le v primeru, če bodo vsi ljudje v vseh državah po svetu lahko živeli človeka dostojno življenje.

Desničarsko skrajništvo nima nikakršne zveze s krščanstvom

Predsedniku ComECE precejšnje skrbi povzročajo tudi »skrajno desničarske« stranke v Evropi, kar velja predvsem za Francijo, kjer bodo kmalu volitve. Kardinalu je »povsem jasno«, da desničarsko skrajništvo nima nikakršne zveze s krščanstvom. Nekateri politiki »naravnost teptajo« temeljne izraze družbenega nauka Cerkve, meni kardinal.

Kljub vsem težavam pa Hollerich Evropsko zvezo ocenjuje kot »zgodbo o uspehu«: svetu gre z Evropsko zvezo bolje kot bi mu šlo brez nje. Ob tem mora biti Evropa odprta za svet, ne sme se zapirati vase. Priznati moramo, da v drugih državah po svetu prav tako živijo naši bratje in sestre. Mi pa smo soodgovorni za njihovo blaginjo in srečo.

Na italijansko Lampeduso prispelo več kot 1.400 migrantov

Prav v teh dneh je po navedbah STA na italijanski otok Lampedusa prispelo več kot 1.400 migrantov. Na enem izmed skupno 15 čolnov je bilo skoraj 400 ljudi. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od začetka leta do 21. aprila v Italijo s severa Afrike vstopilo nekaj več kot 8.600 oseb.

Italijo migranti, za katere je nevarna pot lahko tudi usodna, pogosto dosežejo prav prek Lampeduse. Tamkajšnji župan Toto Martello tokratno visoko število na novoprišlekov povezuje z ugodnim vremenom. Človekoljubna organizacija Alarm Phone pa opozarja, da je ob obali bližnje Malte v težavah še najmanj pet čolnov s skupno 400 ljudmi.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh