Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Hollerich: »Krščanske Evrope ni več«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 01. 2023 / 11:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Hollerich: »Krščanske Evrope ni več«
Kardinal Jean-Claude Hollerich med obiskom v Ljubljani novembra 2021. FOTO: Tatjana Splichal

Kardinal Hollerich: »Krščanske Evrope ni več«

Predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, meni, da je ideja »krščanske Evrope« stvar preteklosti.

»Krščanske Evrope ni več, upam pa, da nam ostane majhna živa Cerkev v Evropi,« je kardinal Hollerich po navedbah spletnega portala katholisch.de izjavil med nedavnim predavanjem na eni od nemških univerz. Danes je v Evropi veliko ljudi, ki ne morejo več razumeti krščanskih zasnov in »ne razumejo več besede 'Bog'«, je dejal cerkveni dostojanstvenik. Trenutno, tako Hollerich, »smo sredi velikih civilizacijskih sprememb«.

Kristjani morajo v prihodnosti pričevati o krščanski veri predvsem s pristnim in pozornim delovanjem.

Zato morajo kristjani v prihodnosti pričevati o krščanski veri predvsem s pristnim in pozornim delovanjem. V nasprotju s prejšnjimi časi danes nismo več v krščanski družbi, kjer je cerkveni nauk »na prvem mestu«, je prepričan luksemburški kardinal. Namesto tega je danes potrebno srečanje, »drža odprtosti in sprejemanja ljudi«. To ne pomeni, da je krščanski nauk napačen, vendar je najprej potrebno verodostojno delovanje, da se v ljudeh znova prebudi zanimanje za krščansko vero.

»V Cerkvi moramo delovati bolj kot Kristus,« je dejal kardinal Hollerich: »To pomeni, da ljudi sprejemamo, ne da bi jih obsojali, pa naj gre za znova civilno poročene ločence ali celo istospolno usmerjene.« Kot je poudaril, »ljudje danes izključevanje razumejo kot nekrščansko držo«. 64-letni kardinal je tudi moderator vesoljne škofovske sinode, minuli teden pa je na eni od nemških univerz predaval na temo »Ali bo Cerkev v Evropi sposobna preživeti v prihodnosti? Kako je mogoče izpeljati reforme?«.

Nalaganje
Nazaj na vrh