Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Hollerich spodbuja humanitarne koridorje za begunce iz Afganistana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 08. 2021 / 11:57
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Hollerich spodbuja humanitarne koridorje za begunce iz Afganistana
Begunci iz Afganistana zapuščajo evakuacijsko letalo v belgijskem Melsbroeku FOTO: Vatican Media

Kardinal Hollerich spodbuja humanitarne koridorje za begunce iz Afganistana

Kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, v humanitarnih koridorjih vidi edino možno rešitev za nakazujočo se begunsko krizo v Afganistanu.

To je »edini učinkoviti odgovor«, je kardinal po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR. Hollerich je pojasnil, »da ga je sram«, ker je rdeča nit trenutnih razprav vprašanje, kako se izogniti novemu valu beguncev. Vedno je sicer govora o »velikih evropskih vrednotah«, dodaja luksemburški nadškof, »Evropa vedno nastopa kot mogočna učiteljica, vedno svetuje ljudem, kako naj ravnajo, toda vedno imamo pomisleke, ko je te vrednote treba udejanjiti«.

Evropa vedno nastopa kot mogočna učiteljica, toda vedno imamo pomisleke, ko je treba udejanjiti vrednote, o katerih uči.

Glede prevzema politične oblasti s strani militantno-islamističnih talibanov v Afganistanu kardinal Hollerich Evropi in Zahodu očita popolno politično odpoved: najprej so ljudem vlivali upanje, nato pa so jih pustili na cedilu. In zdaj nihče ni pripravljen prevzeti odgovornosti. »Izgubili smo lastno vest,« je kritičen cerkveni dostojanstvenik.

Prebivalci begunskih taborišč zunaj Evropske zveze so »obsojeni na obup«.

V humanitarnih koridorjih vidi priložnost za spremembo smeri. Sprejemna taborišča za afganistanske begunce v sosednjih državah se mu ne zdijo primerna rešitev: »Vemo, da so te države politično nestabilne in da tudi tam vlada skrajni islam.« Prebivalci tovrstnih taborišč so »obsojeni na obup«. Hollerich je pri tem spomnil na begunska taborišča v Libiji in drugod na mejah z Evropsko zvezo, kjer ljudi žal pogosto zlorabljajo in izkoriščajo. Po njegovem mnenju bi bila prava pot ureditev varnih in zakonitih možnosti za prihod v Evropsko zvezo.

Do včeraj evakuiranih več kot 100.000 oseb

Prek letališča v Kabulu je bilo sicer doslej evakuiranih več kot 100.000 oseb, dokler možnosti za evakuacijo ni resno ogrozil včerajšnji teroristični napad v afganistanski prestolnici. Večina evropskih držav je evakuacijske lete že zaključila, med njimi so Belgija, Danska in Nizozemska, Nemčija in Francija pa sta to nameravali storiti danes.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh