Zapri
Iskanje

Kardinal Koch obiskal patriarha Bartolomeja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2020 / 14:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2020 / 14:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Koch obiskal patriarha Bartolomeja

Na god sv. Andreja je vatikanska delegacija v Carigrad prenesla voščila papeža Frančiška.

Papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. FOTO: Vatican Media

Vatikanska delegacija pod vodstvom kardinala Kurta Kocha je trenutno na obisku pri carigrajskem ekumenskem patriarhu Bartolomeju I. v Turčiji. Na današnji praznik apostola Andreja, zavetnika Pravoslavne cerkve, delegacija Katoliške cerkve tradicionalno obišče carigrajski patriarhat, pravoslavna delegacija pa vsako leto 29. junija pripotuje v Vatikan in obišče papeža na praznik rimskih zavetnikov apostolov Petra in Pavla.

Kot po navedbah avstrijskega Kathpressa danes poroča italijanski spletni portal Il Sismografo, sta v vatikanski delegaciji poleg kardinala Kocha kot predsednika Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani še tajnik in podtajnik omenjenega sveta, škof Brian Farrell in Andrea Palmieri. V Carigradu se jim je pridružil tudi apostolski nuncij v Turčiji, Paul F. Russell, poroča Radio Vatikan.

Delegacija Svetega sedeža se je danes udeležila božanske liturgije, ki jo je v patriarhalni cerkvi sv. Jurija v Fanaru obhajal ekumenski patriarh Bartolomej I., kardinal Koch pa je patriarhu ob tej priložnosti izročil pozdravno sporočilo svetega očeta, ki so ga ob sklepu bogoslužja tudi prebrali.

Papež Bartolomeja pozval k »praktičnemu sodelovanju«

Papež patriarha v sporočilu poziva k »praktičnemu sodelovanju« v luči koronakrize. Dolžnost krščanskih Cerkva je, da dajejo znamenje dialoga in medsebojnega spoštovanja; skupaj je namreč mogoče doseči »veliko dobrega«, ki je v korist celotnemu krščanstvu.

Apostol in mučenec Andrej je v teh težkih časih »izvir upanja«, je zapisal papež. Daje pa nam misliti, zakaj kljub epidemiji v številnih delih sveta še vedno divjajo vojne. »Nasilje in spori se ne bodo nikoli končali, dokler se vsi ljudje ne bodo globoko zavedali, da so kot bratje in sestre odgovorni drug za drugega,« tako papeževo sporočilo. Zato je danes »roka pomoči« Cerkva pomembnejša kot kdaj koli prej.

Frančišek je poudaril, kako so se odnosi med Katoliško cerkvijo in ekumenskim patriarhatom v zadnjih desetletjih opazno izboljšali; željeni cilj pa vendarle ostaja »vzpostavitev polnega občestva«. Pri tem vprašanju je treba premagati še nekaj ovir, vendar je zelo optimističen. Skupna vera v Jezusa Kristusa ga navdaja z resničnim upanjem, tako papež Frančišek.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
4,17€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh