Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Krajewski: božič v Sveti deželi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 12. 2023 / 16:05
Oznake: Cerkev, Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2023 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Krajewski: božič v Sveti deželi
Kardinal Krajewski v eni od sirotišnic v Betlehemu. FOTO: Vatican Media

Kardinal Krajewski: božič v Sveti deželi

Papež Frančišek je svojega »socialnega delavca« kardinala Konrada Krajewskega napotil v Izrael in na palestinska ozemlja: sveti oče želi namreč na konkreten način izraziti svoje sočutje do trpljenja ljudi, ki v božičnem času izkušajo posledice vojne, kot so včeraj sporočili iz Vatikana.

Kardinal Krajewski bo v Sveti deželi molil za mir skupaj z latinskim patriarhom Jeruzalema, kardinalom Pierbattisto Pizzaballo, in celotno krajevno Cerkvijo, poroča spletni portal Vatican News. Papež je v sporočilu za javnost izrazil upanje, da bo poslanstvo poljskega kardinala spremljala molitev vernikov z vsega sveta. Sveti oče je globoko prizadet zaradi »tretje svetovne vojne v kosih«, ki pustoši v različnih delih sveta.

Kardinal Krajewski bo na obisku v Sveti deželi do 27. decembra.

Kot so sporočili z Latinskega patriarhata v Jeruzalemu, bo kardinal Krajewski na obisku v Sveti deželi do 27. decembra. Na programu papeževega »socialnega delavca« je obisk Jeruzalema, Betlehema in Nazareta. Včeraj se je Krajewski v Jeruzalemu srečal s predstavniki tamkajšnje Karitas, v Betlehemu pa je obiskal cerkvene klinike in centre socialnega varstva ter urade Karitas v Beit Zahurju in Beit Jalli.

Danes je kardinal daroval sveto mašo v cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu in obiskal frančiškane, zatem so načrtovana srečanja in sveta maša s priseljenci. Kardinal Krajewski bo sveti večer in božični dan preživel v Betlehemu, v torek pa ga pričakujejo v Nazaretu in nekaterih drugih krajih v Galileji.

Med obiskom sirotišnice. FOTO: Vatican Media

Obisk sirotišnice v Betlehemu

Papežev mirovni odposlanec za mir je torej prvi dan svojega obiska v Sveti deželi preživel na palestinskem ozemlju. Takoj po prihodu v Betlehem je najprej nekaj trenutkov preživel v molitvi na kolenih v baziliki Jezusovega rojstva, nato pa je v spremstvu župnika iz Gaze, Gabriela Romanellija, med drugim obiskal tri betlehemske sirotišnice in za vatikanske medije povedal, da jim je »v imenu svetega očeta pustil tudi nekaj konkretne pomoči, saj živijo v veliki stiski«. Redovnice v sirotišnici skrbijo tudi za nekaj novorojenčkov, ki so jih našle na mestnih ulicah.

Kardinal se je srečal s sorodniki žrtev vojne v Gazi. FOTO: Vatican Media

Popoldne se je po navedbah Vatikana srečal s štirimi žalujočimi sorodniki žrtev vojne na območju Gaze, kar je bilo »zelo težko srečanje«. »Eno dekle je izgubilo 12 družinskih članov,« je povedal kardinal. Domačini so mu opisali razmere na vojnem območju, kjer ni vode in elektrike in kardinal se je s tamkajšnjim grško-katoliškim škofom pogovarjal o možnih ukrepih pomoči.

Ker morajo božič v Sveti deželi obhajati brez prazničnih luči, je edina luč, ki greje in kaže smer, luč človeške bližine.

Dostop do Betlehema, Jezusovega rojstnega kraja, je trenutno močno omejen, je sporočil kardinal Krajewski in pojasnil: »Mi smo lahko vstopili z ene strani, kjer je trenutno edini dostop, kajti Palestinci mesta ne smejo zapustiti, ostati morajo v Betlehemu.« Ker morajo božič v Sveti deželi obhajati brez prazničnih luči, je edina luč, ki greje in kaže smer, luč človeške bližine.

Gaza: jaslice na ruševinah ... FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh