Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: jaslice nas učijo preprostosti in veselja [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 12. 2023 / 11:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: jaslice nas učijo preprostosti in veselja [VIDEO]
Papež je med zadnjo splošno avdienco pred božičem premišljeval o prvih jaslicah, ki jih je pred 800 leti ustvaril sv. Frančišek Asiški. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: jaslice nas učijo preprostosti in veselja [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco, zadnjo pred božičem, premišljeval o prvih jaslicah, ki jih je pred 800 leti v italijanskem mestu Greccio ustvaril sv. Frančišek Asiški.

Kakšen je bil Frančiškov namen, ko je v majhnem umbrijskem mestecu Greccio pripravil žive jaslice, se je vprašal sveti oče. Sv. Frančišek, je pojasnil, ni poskušal »ustvariti čudovitega umetniškega dela, pač pa je s temi jaslicami želel vzbuditi čudenje nad skrajno ponižnostjo Gospoda, nad hudo stisko, ki jo je iz ljubezni do nas trpel v revni betlehemski votlini«.

Papež se je pri svojem premišljevanju osredinil na besedo »čudenje« in dejal, da spričo skrivnosti utelešenja Besede, Jezusovega rojstva, to versko držo čudenja resnično potrebujemo.


Preprostost in veselje

V nadaljevanju je papež izpostavil dve glavni značilnosti jaslic: preprostost in veselje. Prva značilnost je v popolnem nasprotju z vrvežem prazničnega obdobja, potrošništvom, ki prepogosto zaznamuje božični čas. V resnici pa so »jaslice nastale, da bi nas vrnile k temu, kar je resnično pomembno: k Bogu, ki je prišel, da bi bival med nami«.

Veselje božiča ne izvira iz bogatih daril ali razkošnih praznovanj: to veselje »se preliva iz srca, ki je otipljivo doživelo Jezusovo bližino, nežnost Boga, ki nas ne pusti samih, ampak stoji ob tistih, ki so sami«.

In kaj so značilnosti resničnega veselja, ki ga navdihujejo jaslice?

Veselje božiča, tako Frančišek, ne izvira iz bogatih daril ali razkošnih praznovanj: to veselje »se preliva iz srca, ki je otipljivo doživelo Jezusovo bližino, nežnost Boga, ki nas ne pusti samih, ampak stoji ob tistih, ki so sami«.

Kaj so značilnosti resničnega veselja, ki ga navdihujejo jaslice? FOTO: Vatican Media

Vir upanja in veselja

Papež Frančišek je jaslice primerjal z vodnjakom, iz katerega lahko črpamo Božjo bližino, »vir upanja in veselja«. Po njegovih besedah so jaslice »kot živi evangelij, domači evangelij«. In tako kot vodnjak v Svetem pismu so tudi jaslice »kraj srečanja, kamor prinašamo pričakovanja in skrbi svojega življenja, kakor so storili pastirji iz Betlehema in prebivalci Greccia«.

»Stopimo pred jaslice,« je ob koncu kateheze povabil papež Frančišek ...

In če takrat, ko stojimo pred jaslicami, je pojasnil papež, »zaupamo Jezusu vse, kar nam je ljubo, bomo tudi mi doživeli 'veliko veselje'«. »Stopimo pred jaslice,« je ob koncu kateheze povabil papež Frančišek in vse zbrane spodbudil, naj se zazrejo v prizor v jaslicah in si dovolijo, da bi globoko v sebi nekaj začutili.

Papež je jaslice primerjal z vodnjakom, iz katerega lahko črpamo Božjo bližino. FOTO: Vatican Media

»Molite za Ukrajino, Palestino, Izrael«

Ob sklepu avdience je papež vernike znova pozval k molitvi za mir, in prav posebej k molitvi za Ukrajino, Palestino in Izrael. Ob tem je izpostavil ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu, Andrija Juraša, ki se je udeležil današnje splošne avdience.

Spodbudil je tudi k molitvi za žrtve rušilnega potresa, ki je v začetku tedna prizadel Kitajsko ter povzročil več sto smrtnih žrtev in ranjenih.

Nalaganje
Nazaj na vrh