Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Krajewski v Ukrajino pripeljal generatorje in termične majice

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 12. 2022 / 09:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2022 / 18:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Krajewski v Ukrajino pripeljal generatorje in termične majice
Kardinal Krajewski je spet odpeljal pomoč v Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Kardinal Krajewski v Ukrajino pripeljal generatorje in termične majice

Posebni papežev odposlanec, kardinal Konrad Krajewski, je v začetku tedna prispel v Ukrajino. Ljudem, ki se zaradi vojne soočajo s pomanjkanjem električne energije in mrazom, je tokrat prinesel generatorje in termične majice.

Med njegovimi postajami v Ukrajini so Lvov, Zaporožje, Odesa, Kijev in še nekateri drugi kraji, ki jih je prizadela vojna vihra. V Lvov je prispel z velikim vatikanskim kombijem, v katerem je bilo skoraj 40 električnih generatorjev in dobršen del termo majic, ki jih je zbral Dikasterij za karitativno služenje, je poročal Vatican News. Zbiranje sredstev za nakup termičnih majic za Ukrajino še vedno poteka.

Pred Ukrajino še postanek na Poljskem

Preden je prestopil ukrajinsko mejo, se je Krajewski za nekaj ur ustavil še na Poljskem, v obmejnem kraju Przemyśl, kamor sta iz Vatikana prispela še dva tovornjaka z ostalimi generatorji in toplimi oblačili. Dostavili so jih za tamkajšnjo lokalno Karitas, ki že več kot devet mesecev brez prekinitev sprejema begunce in jim pomaga, zlasti ženskam z otroki, od katerih jih je veliko pobegnilo iz Donbasa.

Kamion s pomočjo na Poljskem. FOTO: Vatican Media

Težavna pot

Kot je povedal kardinal, pot ni bila enostavna, saj se v vrstah čaka od 8 do 15 ur pri -15 stopinjah Celzija: »Postopek je dolg. Zlasti zaradi obilice snega, ki ni bil odstranjen, so vse ceste zaprte. Videli smo 30 kilometrov dolgo kolono tovornjakov, ki se ni premikala. Kamioni so blokirali tri četrt ceste.« Zaradi diplomatskega potnega lista in vatikanske registrske tablice mu je hitro uspelo prestopiti mejo: »Pet minut na Poljskem, pet minut v Ukrajini. Čas, ki je bil potreben za kontrolo. Zelo so prijazni, ko vidijo vatikansko vozilo, ki prevaža pomoč.« Prav čas pa je po njegovih besedah ključnega pomena.

Tokratna pomoč je osredotočena na generatorje in termične majice. FOTO: Vatican Media

Kardinal sam potuje in obiskuje različne opustošene kraje, med njimi Zaporožje, Odeso in prestolnico Kijev. »Opravil bom štiri ali pet poti, da bi prinesel zlasti generatorje, saj je od tukaj, iz Lvova, mogoče prispeti v različne manjše kraje. Tako v imenu svetega očeta nadaljujemo s tem služenjem ljudstvu. Ni namreč dovolj imeti majice, ni dovolj imeti generatorja. Treba jih je dostaviti na različna mesta, kar pa ni enostavno. Zlasti ob teh temperaturah.« Na poti proti Ukrajini je sicer že drugi kamion.

Zahvala donatorjem

Ob tem je Krajewski povedal, da sam vozi tudi zato, ker tako pomaga, da kamioni čim prej prispejo na svoj cilj. »So težave, za katere niti ne vemo. A ko je volja, je vse mogoče,« je povedal in izrazil zahvalo: »Želim se zahvaliti našim donatorjem in zagotoviti, da bodo vsi prispevki prispeli na cilj hitro in neposredno.« Denar za nakup termičnih majic za Ukrajino lahko nakažete prek spletne platforme Eppela na tej povezavi


Nalaganje
Nazaj na vrh