Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx papežu ponudil odstop

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2021 / 11:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2021 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Marx papežu ponudil odstop

Kardinal Marx papežu ponudil odstop

Münchenski nadškof: odgovornost za lastne napake in napake Cerkve kot ustanove.

Papež Frančišek in münchenski kardinal Reinhard Marx FOTO: Vatican Media

Münchenski kardinal Reinhard Marx je papeža Frančiška prosil, naj sprejme njegov odstop s položaja münchenskega in freisinškega nadškofa. V pismu, datiranem 21. maja 2021, 67-letni kardinal svetemu očetu predstavlja svoje razloge za to odločitev, so po navedbah spletnega portala Vatican News danes sporočili z münchenske nadškofije. Papež Frančišek je kardinalu Marxu sporočil, da pismo zdaj lahko objavi, in kardinala prosil, naj do njegove odločitve še naprej opravlja svojo škofovsko službo. Vplivni nemški cerkveni dostojanstvenik je član papeževega Sveta kardinalov svetovalcev, koordinator vatikanskega Tajništva za ekonomijo, do lanskega leta pa je bil tudi predsednik Nemške škofovske konference.

V pismu papežu je kardinal Marx zapisal: »Nedvomno je to izjemno krizno obdobje za Cerkev v Nemčiji. Za te razmere seveda obstajajo številni razlogi - tudi onkraj Nemčije, po vsem svetu, in menim, da mi jih tu ni treba podrobno predstavljati. Krizo pa smo povzročili tudi z lastnim ravnanjem, z lastno krivdo. To mi postaja vedno bolj jasno, ko gledam na Katoliško cerkev kot celoto, ne le danes, pač pa tudi v preteklih desetletjih.«

V bistvu gre za to, po navedbah ameriške mreže CNA piše kardinal, »da prevzamem soodgovornost za katastrofo spolnih zlorab s strani cerkvenih dostojanstvenikov v preteklih desetletjih«. Preiskave in različna izvedenska mnenja zadnjih desetih let so pokazala, tako kardinal, »da je šlo za veliko odpovedi na osebni ravni in administrativnih napak,« obenem »pa tudi za številne institucionalne in sistemske odpovedi«.

Cerkev na »mrtvi točki«

Razprave v zadnjem času so pokazale, »da mnogi v Cerkvi niso pripravljeni sprejeti dejavnika soodgovornosti in s tem tudi sokrivde ustanove, in zato zavračajo sleherni dialog o reformah ali prenovi v kontekstu krize spolnih zlorab,« je pojasnil kardinal. Takšnemu stališču sam odločno nasprotuje. Po njegovem mnenju je treba upoštevati obe plati: napake, ki so krivda posameznikov, in napake ustanove, ki ji posameznik pripada. Zato je treba v Nemčiji nadaljevati že začeti postopek reform, t.i. sinodalno pot, za katero si je kardinal tudi osebno močno prizadeval.

Katoliška cerkev se je znašla na »mrtvi točki«, meni nemški kardinal. S svojo odpovedjo nadškofovskemu položaju bo morda dal osebno znamenje za nove začetke, za preobrat v Cerkvi: »Pokazati želim, da v ospredju ni položaj, temveč evangeljsko sporočilo.« Zato papežu iskreno svetuje, naj njegov odstop sprejme v duhu, v kakršnem je ponujen.

Gre za povsem osebno odločitev

V osebnem pojasnilu je kardinal Marx še sporočil, da je v zadnjih mesecih večkrat premišljeval o odstopu: »Dogodki in razprave v zadnjih tednih pri tem igrajo manjšo vlogo.« Njegova prošnja za odpoved nadškofovskemu položaju je povsem osebna odločitev: »S tem želim jasno izreči: pripravljen sem prevzeti osebno odgovornost, ne le za lastne napake, temveč tudi za napake Cerkve kot ustanove, saj že več desetletij sooblikujem njeno delovanje v družbi.«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh