Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal O'Malley: skupno življenje in študentski dolgovi ogrožajo zakonsko zvezo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 11. 2013 / 08:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal O'Malley: skupno življenje in študentski dolgovi ogrožajo zakonsko zvezo

Kardinal O'Malley: skupno življenje in študentski dolgovi ogrožajo zakonsko zvezo

Bostonski nadškof je eden izmed osmih kardinalov svetovalcev, ki jih je sveti oče prosil za pomoč pri reformi rimske kurije.

Kulturni trendi, ki spodbujajo neporočeno skupno življenje parov, sodijo med največje izzive katoliške Cerkve v Združenih državah Amerike, je prepričan kardinal Sean O’Malley, ki pa med mladimi opaža tudi znamenja duhovne prenove in upanja.

»Skrbi glede zakonske zveze – ljudje se ne poročajo, vedno manj se jih redno udeležuje bogoslužij, in izziv kateheze za mlade katoličane sodijo med najbolj žgoča vprašanja, s katerimi se sooča katoliška Cerkev v ZDA, je bostonski nadškof kardinal O’Malley dejal v nagovoru na rednem jesenskem srečanju narodne škofovske konference, ki je minuli teden zasedala v Baltimoreu.

Kardinal O’Malley je član skupine osmih kardinalov svetovalcev, ki jih je sveti oče prosil za pomoč pri reformi rimske kurije, obenem pa tudi predsednik odbora za zaščito življenja pri Ameriški škofovski konferenci. Kot je dejal v nagovoru, opaža, da je »celotna zasnova družine ogrožena zaradi vse bolj razširjene miselnosti o dopustnosti neporočenega skupnega življenja« in da ti družbeni trendi močno vplivajo na skupnosti delavskega razreda, »ki so nekoč predstavljale hrbtenico Cerkve«. »Polovica otrok, rojenih v tej družbeni skupini, je nezakonskih«, ugotavlja kardinal in pojasnjuje, da bi bilo kaj podobnega pred nekaj desetletji »povsem nepredstavljivo«. Ta odmik rojevanja otrok neporočenim staršem predstavlja »največjo grožnjo zakonski zvezi«.

Zakrament zakona pa se sooča tudi z drugimi izzivi, je dodal bostonski nadškof. Kot je dejal, so nekatere težave tudi gospodarske narave, saj je ameriški izobraževalni sistem tako drag, da mladi šolanje in študij zaključujejo z visokimi dolgovi. Kardinal je to ponazoril s primerom: »Će imaš 150.000 dolarjev dolga ob zaključku študija, ali se boš poročil z dekletom, ki je zadolženo za 130.000 dolarjev in bosta zakonsko življenje začela z dolgom, višjim od četrt milijona dolarjev? To je eden izmed razlogov, zakaj mladi odlašajo s poroko, odlašajo z odločitvijo, da bi vstopili v semenišče ali v samostan – ker so obteženi z velikanskimi dolgovi, kakršnih prejšnje generacije niso poznale.«

Poleg tega, meni kardinal, Cerkev v Ameriki potrebuje »boljšo pripravo na zakon« in mora mladim pomagati, da bodo znali ceniti zakrament zakona. Cerkev mora »mladim ponuditi katehezo in jim zakon predstaviti kot ‘poklic’, na katerega se je potrebno pripravljati«, kar bo mladim morda znova približalo pomen dvorjenja.

Poleg napačnega razumevanja zakonske zveze, pomankljivega obiska svete maše in premalo kateheze med mladimi se Cerkev sooča tudi z izzivi, ki jih prinaša vedno močnejša sekularizacija. Kljub vsem izzivom pa kardinal O’Malley v ameriški družbi opaža »znamenja upanja«. V gibanju za življenje je »vedno več mladih, ki sprejemajo Evangelij življenja in se udeležujejo protestov v zaščito sleherni obliki človeškega življenja«. Ameriška mladina se tudi množično udeležuje svetovnih dni mladih, »nazadnje se jih je v Braziliji zbralo kar tri milijone«, je povedal kardinal, ki je zadovoljen tudi z odzivom na izbiro novega papeža.

»Ljudje po svetu izkazujejo veliko navdušenje nad njegovim sporočilom in veliko posameznikov, ki so se že oddaljili od Cerkve, si to ustanovo zdaj ogledujejo v drugi luči.« Papeževo sporočilo daje »nov poudarek naši obvezi, da služimo drug drugemu, še posebej najbolj ubogim«, je ob sklepu svojega nagovora pojasnil kapucinski redovnik.



Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh