Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin: v vojni najšibkejši vedno plačajo najvišjo ceno

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 03. 2022 / 08:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 09:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Parolin: v vojni najšibkejši vedno plačajo najvišjo ceno

Kardinal Parolin: v vojni najšibkejši vedno plačajo najvišjo ceno
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. FOTO: Vatican Media
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je znova izrazil nujno zahtevo po zaključku vojne v Ukrajini in ponudil podporo oz. možnost posredovanja vatikanske diplomacije.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Najšibkejši namreč v vojni vedno plačujejo najvišjo ceno, je po navedbah vatikanskega časnika L'Osservatore Romano vatikanski diplomat izjavil med včerajšnjo blagoslovitvijo paliativnega centra vatikanske otroške klinike Bambino Gesu. V centru Passoscuro v bližini Rima se je kardinal srečal tudi z ukrajinskimi otroki, ki so tam v oskrbi. Cerkvenemu dostojanstveniku so pokazali nekaj fotografij, in kar je bilo videti na njih, »je resnično nesprejemljivo,« tako vodilni vatikanski diplomat.

Vedno obstaja možnost, da se najde rešitev za kakršen koli problem, če si tega le želimo, je nadaljeval kardinal Parolin. Alternative rešitvi problema so vojna, nasilje in smrt. Kardinal je znova izpostavil pripravljenost Vatikana, da spodbudi politični dialog, podpre pogajanja za zaključek vojne in po potrebi v njih tudi sodeluje, če bi si pogajalske strani tega želele.

Kardinal Parolin je spomnil, da so minili že skoraj štirje tedni od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Parolin je spomnil, poroča spletni portal Vatican News, da so minili že skoraj štirje tedni od začetka ruske invazije na Ukrajino, predvsem na vzhodu države pa so številna mesta in vasi po neskončnih zračnih napadih že skoraj izravnana s tlemi:

»Povsem osupli smo nad tem, kar se je zgodilo in se dogaja še naprej, ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti. Upamo, da bomo lahko končali to nesrečo. Upam, da je tako. Najprej nam mora uspeti, da končamo vojno, potem pa je treba začeti pogajanja, ki lahko pripeljejo do rešitve.«

Vedno obstaja možnost, da se najde rešitev. Rešitev, ki je častna za vse. Dovolj je, če imaš dobro voljo, da si to želiš. Menim, da je v tem primeru potrebno veliko dobre volje.

Zdi se, da je položaj zastal: ukrajinska vlada noče odnehati, ukrajinsko ljudstvo se bori in pogumno brani svojo državo; po drugi strani pa ruski vladar Vladimir Putin ne želi odstopiti od svojih uničujočih ciljev. Kardinal Parolin:

»Večkrat smo že rekli, sveti oče je že večkrat izjavil in tudi sam ponavljam: vedno obstaja možnost, da se najde rešitev. Rešitev, ki je častna za vse. Dovolj je, če imaš dobro voljo, da si to želiš. Menim, da je v tem primeru potrebno veliko dobre volje. Sicer pa je edina alternativa vojna, nasilje in smrt.«

Najšibkejši plačujejo najvišjo ceno in so v vojni najbolj ranljiva skupina.

Pred očmi moramo imeti predvsem najšibkejše. Po besedah kardinala iz rimske kurije so prva in številčno največja skupina, ki zaradi vojne najbolj trpi:

»Ti ukrajinski otroci, ki so tudi tukaj, so mi pokazali nekaj fotografij, na katerih je videti stvari, ki so resnično nesprejemljive. Kajti najšibkejši plačujejo najvišjo ceno in so v vojni najbolj ranljiva skupina. Zanašamo se na pogajanja in smo na voljo, če sogovorniki mislijo, da naše sodelovanje lahko izkoristijo za konec te vojne.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh