Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Pell o sinodalni poti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2021 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2021 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Pell o sinodalni poti

Kardinal Pell o sinodalni poti

Nekdanji prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo: »Ne potrebujemo še ene protestantske Cerkve.«

Avstralski kardinal George Pell FOTO: Vatican Media

Škandali zaradi spolnih zlorab ne morejo biti razlog, da korenito spreminjamo katoliški nauk. Kdor cerkveni nauk spoštuje in upošteva, ne bo zagrešil spolne zlorabe, je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress poudaril avstralski kardinal George Pell.

»Ali smo služabniki in varuhi apostolskega izročila, vere, razodetja – ali njegovi vladarji, ki lahko vse to po mili volji spreminjamo?« To je odločilno vprašanje, ki bi si ga morali katoličani po mnenju avstralskega kardinala zastavljati ob vsakem sinodalnem procesu.

Kardinal Pell, ki bo 8. junija dopolnil 80 let, se je ob tem skliceval na sinodalno pot v nemški Katoliški cerkvi in na skorajšnji plenarni cerkveni zbor v Avstraliji. Z omenjenima procesoma želijo pristojni znova pridobiti izgubljeno zaupanje, ki je bilo v zadnjih letih izgubljeno zaradi razkritja številnih spolnih zlorab. Primere zlorab je treba temeljito predelati, je poudaril Pell, vendar to ne sme biti razlog, da se ob tem odpovemo temeljnim naukom Katoliške cerkve.

»Ne potrebujemo še ene protestantske Cerkve«

Kdor je prepričan, da »grozljiva kriza zahteva popolno spremembo mišljenja v naših strukturah ali povsem drugačen način življenja,« je žrtev skrajno zgrešene razlage tega vprašanja, je dejal avstralski kardinal. Zlorabe in velike napake se ne zgodijo zato, ker nekdo spoštuje cerkveni nauk, je poudaril Pell: »Kdor cerkveni nauk spoštuje in upošteva, ne bo zagrešil spolne zlorabe.«

Pell je prepričan, da odmik od katoliškega nauka ne bi ohranil ali celo povečal števila vernikov v Katoliški cerkvi. »Ne potrebujemo še ene protestantske Cerkve; liberalni protestanti še hitreje izgubljajo še več članov kot mi,« je kardinal pojasnil v pogovoru za Kathpress. Krščanska vera je privlačna, ko se zgleduje po tem, kar je učil Jezus Kristus. »Verske skupine, ki imajo trden, jasen nauk, preživijo bolje kot liberalne. Otroci liberalnih kristjanov običajno postanejo agnostiki,« je pojasnil avstralski kardinal.

Finančna reforma kaže v pravo smer

Finančno reformo v Vatikanu, ki jo je začel izvajati papež Frančišek, nekdanji vodja vatikanskega Tajništva za ekonomijo ocenjuje izjemno pozitivno. Najpomembnejši ukrep je po njegovem mnenju ustanovitev izvedenskega delovnega telesa, ki Svetemu sedežu svetuje pri finančnih naložbah. Več desetletij je bilo znano, da je Vatikan sodeloval s sumljivimi in neresnimi zunanjimi finančnimi partnerji.

Številne stvari, za katere si je kardinal prizadeval do leta 2017, ko je moral vzeti prisilni dopust, so se izkazale za pravilne, je pojasnil cerkveni dostojanstvenik. Odpust glavnega nadzornika leta 2017 je bila napaka, prav tako tudi prekinitev pogodb z zunanjimi svetovalci, kot je bilo revizijsko podjetje PriceWaterhouseCoopers, je prepričan kardinal Pell.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh