Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Pell oproščen vseh obtožb

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2020 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2020 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Pell oproščen vseh obtožb

Kardinal Pell oproščen vseh obtožb

Avstralsko vrhovno sodišče: dokazi niso v zadostni meri potrdili krivde.

Foto: Vatican Media

Sodniki avstralskega vrhovnega sodišča so davi razglasili enoglasno razsodbo v primeru kardinala Georgea Pella, ki je odslej oproščen vseh obtožb spolnih zlorab mladoletnikov v 90. letih prejšnjega stoletja, poroča spletni portal Vatican News.

Sodniki so svojo odločitev pojasnili z utemeljitvijo, da predloženi dokazi niso v zadostni meri potrdili kardinalove krivde. Po njihovem mnenju prizivno sodišče »ni upoštevalo obstoja razumne možnosti, da se kaznivo dejanje ni zgodilo,« zaradi česar je zelo verjetno, da bi obsodili nedolžnega človeka. Po razglasitvi oprostilne sodbe so 78-letnega Pella izpustili iz strogo varovanega zapora v bližini Melbourna, kjer je zaporno kazen prestajal od lanskega februarja, ko je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnikov. Kardinal naj bi po navedbah medijev s sodišča odšel v samostan v Melbournu.

Odziv kardinala Pella

Kardinal Pell je po odločitvi sodišča za javnost izjavil, da je ves čas sodnega postopka vztrajal pri svoji nedolžnosti, krivica, ki je je bil deležen, »pa je danes popravljena«.

Kardinal svojemu tožniku »ne zameri ničesar«; vsem, ki so morda v tem trenutku »ranjeni in zagrenjeni«, pa ne želi, da bi njegova oprostilna sodba komur koli povzročila dodatno bolečino. Temelj za »dolgoročno ozdravljenje«, je pojasnil kardinal, »je resnica in edini temelj za pravico je resnica, kajti pravica pomeni resnico za vse«.

Kardinal se je zahvalil vsem, ki so zanj molili, mu pošiljali spodbudna in podporna pisma, svoji družini, ekipi svetovalcev, »prijateljem in podpornikom doma in v tujini«, predvsem pa svoji zagovorniški ekipi. Izjavo je zaključil z mislijo na vse, ki trpijo zaradi okužbe s koronavirusom: »Molim za vse okužene in obolele ter za naše zdravstveno osebje, ki je v prvih bojnih vrstah.«

Odziv avstralskih škofov

V imenu Avstralske škofovske konference je izjavo za javnost podal njen predsednik, nadškof Mark Coleridge. V izjavi priznava, da bo kardinalova oprostilna sodba med ljudmi gotovo povzročila mešane občutke. »Današnjo razsodbo bodo z veseljem sprejeli vsi, ki so prepričani v kardinalovo nedolžnost,« drugi pa bodo pretreseni. »Mnogi so hudo trpeli med sodnim postopkom, ki se je zdaj končno zaključil,« je dejal nadškof Coleridge in izjavo sklenil z zagotovilom, da si bo »Cerkev še naprej neomajno prizadevala za varnost otrok ter pravičen in sočuten odziv do preživelih in žrtev spolne zlorabe mladoletnih«. Ker je varnost otrok izjemnega pomena za katoliško občestvo in njegove škofe, je nadškof Coleridge povabil »vse, ki vedo za spolne zlorabe v cerkvenem okolju, naj svoje obtožbe posredujejo policiji«.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh