Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Puljić kritično ocenjuje evropski integracijski proces

Objava: 29. 12. 2011 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Puljić kritično ocenjuje evropski integracijski proces

Kot je sarajevski nadškof dejal med tradicionalnim božičnim sprejemom na praznik sv. Štefana, ‘govorimo o recesiji, v resnici pa trpimo za depresijo’.

Sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić je v svojem nagovoru med tradicionalnim božičnim sprejemom na praznik sv. Štefana z vidika Cerkve kritično ocenil evropski integracijski proces. Po njegovih besedah se je ta proces doslej izkazal za precej pomankljivega. Kriza izhaja iz dejstva, da so propadle temeljne moralne in duhovne vrednote, ki bi morale biti osnova za zbliževanje med ljudmi, zdaj pa so njihovo mesto zasedli izkoriščanje, lastni interesi, dobiček in potrošništvo, meni kardinal.

Kristjani smo ob Božiču obhajali rojstvo Boga kot otroka, ki naj bi ljudi približal Bogu. In vendar smo danes priče pojavu, kako se ljudje ‘kljub procesu integracije in globalizacije vedno bolj oddaljujejo drug od drugega’.

Po vsem svetu govorijo o recesiji, ‘v resnici pa gre za hudo depresijo’, meni kardinal Puljić. Vsi se sprašujejo, kdaj bo bolje, vendar brez nas samih in brez Božje pomoči bolje ne bo nikoli. Bog svoje pomoči ne bo odrekel, če bo le človek pokazal pripravljenost in dobro voljo.

Glede verske politike v Bosni in Hercegovini je nadškof dejal, kako je med lanskim božičnim sprejemom govoril o težavah z davkom na dodano vrednost, ki cerkvenim ustanovam ni bil vrnjen. Po njegovem mnenju so se znašli v ‘invalidni državi’, ki ne zna rešiti težav glede svobode in pravic posameznih Cerkva in verskih skupnosti. To velja tudi za zakone o restituciji in denacionalizaciji, za zakon o verskih praznikih ter za zakone o socialnem in pokojninskem zavarovanju uslužbencev v cerkvenih ustanovah.

Božičnega sprejema v kanoniški hiši sarajevske nadškofije so se udeležili predstavniki islamske, pravoslavne in judovske skupnosti, pa tudi nekateri visoki politiki, med njimi Bakir Izetbegović, eden izmed članov tričlanskega predsedstva Bosne in Hercegovine, ter številni diplomati.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh