Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Rode: Benedikt XVI. je bil eden velikih papežev

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 31. 12. 2022 / 14:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Rode: Benedikt XVI. je bil eden velikih papežev
Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode. FOTO: Vatican Media

Kardinal Rode: Benedikt XVI. je bil eden velikih papežev

Ob smrti Benedikta XVI. je kardinal Franc Rode v izjavi za Radio Ognjišče povedal, da je bil zaslužni papež »človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev«.

Kardinal je prepričan, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja, kar si po njegovem mnenju kot teolog nedvomno tudi zasluži.

Kardinal Rode je v izjavi za Radio Ognjišče izpostavil Benediktovo »čisto evangeljsko osebnost, v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci, razumnosti«: Joseph Ratzinger je bil izredno bister človek, velik teolog in eden najbolj čistih likov duhovnika, škofa in papeža, ki jih je kardinal osebno poznal. Zaslužnega papeža je označil kot »izredno ponižnega človeka, miselno do kraja poštenega, brez vsakega potvarjanja, brez vsake sence laži ali lažnosti v njegovem značaju ali v njegovih besedah, kristalno čistega človeka in kristjana«.

Predvsem nemški mediji Benedikta XVI. niso razumeli.

Žal pa je bil Benedikt XVI. v svoji ponižnosti, tako kardinal Rode, tudi nerazumljen od mnogih. Predvsem nemški mediji ga niso razumeli in po kardinalovem mnenju je bila s tem Benediktu XVI. storjena zelo velika krivica, kar je zelo boleče občutil, »to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske, katoliške resnice«. Vse to je prenesel, je pa po kardinalovem mnenju to tudi eden od razlogov, da se je leta 2013 odpovedal svojemu pontifikatu in se umaknil z vrha Katoliške cerkve.

Kardinal Rode se je z Benediktom XVI. osebno srečal še pred nekaj tedni.

Kardinal Rode se je z Benediktom XVI. osebno srečal še pred nekaj tedni, je pojasnil v današnji izjavi. Prav zaslužni papež ga je leta 2006 tudi imenoval za kardinala. Kot se spominja Franc Rode, je Benedikt XVI. izkazal izredno prijaznost, bližino: »Kar za roko me je prijel, ko mi je dal prstan, kot da je želel, da bi se še kaj pogovorila,« se kardinal spominja dogajanja na Trgu sv. Petra ob takratni slovesnosti umestitve novih kardinalov.

Benedikt XVI. je imel po besedah kardinala Rodeta tudi jasne predstave o slovenskem narodu in njegovih problemih. Kot primer je navedel, da je škofa v Celovcu, ki ni bil Slovenec, vprašal, ali se je naučil slovensko: »Torej je branil pravice Slovencev, to je lepa poteza od njega.«

Nalaganje
Nazaj na vrh