Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano bo posvetil novo stolnico v Kazahstanu

Objava: 10. 07. 2012 / 13:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano bo posvetil novo stolnico v Kazahstanu

Svetišče za 31.000 katoličanov škofije Karaganda bo posvečeno 9. septembra letos.

Papež Benedikt XVI. je kardinala Angela Sodana imenoval za svojega posebnega odposlanca na slovesnosti ob posvetitvi nove stolnice v Karagandi v Kazahstanu, so sporočili iz Vatikana. Slovesna posvetitev cerkve ‘Naše ljube fatimske Gospe, Matere narodov’ je predvidena 9. septembra letos. Z gradnjo stolnice so pričeli septembra 2004.

Škofija Karaganda šteje 31.000 katoličanov. Tamkajšnji škof, sedeminštiridesetletni Janusz Kaleta, izvira s Poljske. V Kazahstanu živi okoli 150.000 katoličanov, kar predstavlja manj kot odstotek celotnega šestnajstmilijonskega prebivalstva. Katoličani pripadajo dvajsetim različnim narodnostim, večina pa jih ima nemške ali poljske korenine.

Vsega skupaj trenutno v Kazahstanu deluje okoli osemdeset duhovnikov in nekaj več kot sto redovnic. V deželi je okoli petinosemdeset katoliških cerkva, približno dvajset izmed njih je bilo urejenih po koncu sovjetske prevlade. Med njimi je tudi stolna cerkev v kazahstanski prestolnici Astani.

V Karagandi imajo edino katoliško semenišče za celoten osrednjeazijski prostor. Trenutno v njem prebiva trinajst semeniščnikov, vsi pa prihajajo iz Kazahstana. Študentov iz Uzbekistana, Turkmenistana, Tadžikistana in Kirgizistana v semenišču doslej še niso imeli.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh