Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano obhaja 90 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 11. 2017 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Sodano obhaja 90 let

Kardinal Sodano obhaja 90 let

Nekdanji vatikanski državni tajnik ima še vedno velik vpliv v rimski kuriji.

Kardinal Angelo Sodano, dolgoletni vatikanski državni tajnik med pontifikatoma Janeza Pavla II. (1978-2005) in Benedikta XVI. (2005-2013), jutri obhaja 90. rojstni dan. Sodano izhaja iz severne Italije, v diplomatski službi Svetega sedeža pa je bil dejaven kar pet desetletij. Leta 1991 ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za državnega tajnika, s čimer je postal drugi »najpomembnejši« človek v Vatikanu. Leto in pol je državno tajništvo vodil tudi v pontifikatu Benedikta XVI., dokler novi papež ni imenoval njegovega naslednika Tarcisia Bertoneja. Čeprav se kardinal Sodano le še redko pokaže v javnosti, pa ima kot dekan in vodja kardinalskega zbora še vedno velik vpliv v rimski kuriji.



Angelo Sodano se je rodil 23. novembra 1927 v mestu Asti na severu Italije, kot sin posestnika in dolgoletnega poslanca krščanskih demokratov. Leta 1950 je prejel duhovniško posvečenje, vendar je v pastorali deloval le krajši čas. Domači škof ga je kmalu poslal na študij v Rim, kjer je že leta 1959 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Prvi postaji njegove diplomatske življenjske poti sta bili papeški nunciaturi v Ekvadorju in Urugvaju.

Sodano je v svetu »zaslovel« v letih 1978/79, ko je kot apostolski nuncij v Čilu pripomogel k pomiritvi več desetletij dolgega mejnega spora s sosednjo Argentino. V obdobju političnega preobrata in padca Berlinskega zidu leta 1989 je bil vatikanski »zunanji minister« pod tedanjim državnim tajnikom kardinalom Agostinom Casarolijem, leta 1991 pa je bil imenovan za njegovega naslednika.

Kot vatikanski državni tajnik je bil kardinal Sodano med pontifikatom Janeza Pavla II. kar štirinajst let drugi »najpomembnejši« človek v Vatikanu. Med drugim je poljskega papeža med avgustom 1991 in majem 2004 spremljal na 53 potovanjih v tujino. Nekajkrat je obiskal tudi Slovenijo. Po mnenju opazovalcev je v času njegovega vodenja vatikanska zunanja politika tekla razmeroma gladko in brez težav. Za večjo politično pozornost je poskrbel kar sam Janez Pavel II.

V zadnjih mesecih pontifikata poljskega papeža je Sodano skupaj s kardinalom Josephom Ratzingerjem in papeževim osebnim tajnikom Stanislavom Dziwiszem dejansko vodil katoliško Cerkev. Za razliko od Ratzingerja pa s svojimi uradnimi izjavami ni vzbujal pozornosti mednarodne javnosti. Čeprav njegov odnos z Benediktom XVI. ni bil povsem brez napetosti, je Sodano javno podprl nemškega papeža med razvpito afero Vatileaks: »Sveti oče, Božje ljudstvo je s Teboj in se ne bo prepustilo večinskemu mnenju«, je pojasnil med velikonočnim bogoslužjem leta 2010.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh