Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano v Sloveniji: Vsakdo mora prinesti svojo opeko za gradnjo boljšega sveta

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 18. 06. 2012 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano v Sloveniji: Vsakdo mora prinesti svojo opeko za gradnjo boljšega sveta

Kardinal si je v Sloveniji želel obiskati kraje, ki so bili močno prizadeti v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte.

Kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik, je včeraj nagovoril zbrane vernike v Novi Gorici, kjer je v cerkvi Kristusa Odrešenika daroval slovesno spravno bogoslužje. Kot poroča Radio Vatikan, sta somaševala apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz in upokojeni koprski škof Metod Pirih, slovesnosti pa se je udeležila tudi slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu, Maja Lovrenčič Svetek.

Kardinal Sodano je takole pozdravil slovenske katoličane: »Mir z vami je pozdrav, s katerim se škof obrne na vernike ob začetku vsake svete maše. Mir z vami je tudi pozdrav, ki danes kar sam prihaja iz mojega srca, ko vas vidim zbrane okrog Gospodovega oltarja na ta praznični nedeljski dan. Vsem prinašam pozdrav papeža Benedikta XVI., ki vam je v duhu blizu in ki se danes združuje z nami v molitvi za potrebe Cerkve in vsega sveta.«

Kardinal je v Slovenijo na zasebni obisk pripotoval minuli petek, danes pa se vrača v Italijo. Želja kardinala Sodana je bila obiskati kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti. Njegov oče se je namreč osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb padlih vojakov. Na programu kardinalovega obiska v Sloveniji sta za današnji dan med drugim predvideni srečanji s slovenskimi škofi v Ljubljani in s predsednikom Republike Slovenije, Danilom Türkom, na Brdu pri Kranju.

Med včerajšnjim nagovorom v Novi Gorici je kardinal Sodano izrazil svoje veselje, da se mu je izpolnila dolgoletna želja in je lahko obiskal te kraje in tukaj molil za spravo med narodi. Kot je dejal, je upal, da bi se tudi bl. Janez Pavel II. med svojima dvema obiskoma v Sloveniji lahko ustavil na teh krajih s tako pomenljivo zgodovino. To žal ni bilo mogoče, a je bilo po kardinalovem mnenju pomenljivo že to, da je sveti oče obiskal koprsko škofijo, ko je prišel v Postojno na srečanje z mladimi in jim predstavil veliki življenjski ideal, ki vodi k bratskemu sožitju in miru.

Kardinal Sodano je v nadaljevanju svojega nagovora izpostavil mir, kot velik dar, ki nam ga je ob svojem prihodu na svet prinesel Kristus. Za ta dar moramo vselej prositi in ga skrbno varovati, ker je tako krhek in prepuščen ljudem. Kardinal je novogoriškim prijateljem obljubil, da bo tudi sam molil z njimi in za njih, da bi bili v današnji Sloveniji, v Evropi in v svetu graditelji soglasja in miru. Vsakdo mora namreč prinesti svojo opeko za gradnjo boljšega sveta.

Med svojim obiskom v Sloveniji se je dekan kardinalskega zbora ustavil v Tolminu, Kobaridu, ogledal si je kraje, povezane s Soško fronto, in se med drugim srečal tudi s premierjem Janezom Janšo. V soboto zvečer je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Tolminu vodil somaševanje za žrtve vojne. V nagovoru je spregovoril o povodu za svoj obisk v Sloveniji – na Goriško je pripotoval po prijaznem posredovanju slovenske vlade, apostolskega nuncija v Ljubljani in koprskega škofa, te kraje pa je obiskal tudi zaradi obljube, ki jo je dal svojemu zdaj že pokojnemu očetu Giovanniju. Ta je sinu Angelu pogosto dejal, naj nekoč obišče lepe tolminske kraje, ki jih je sam kot vojak izkusil leta 1919, takoj po koncu prve svetovne vojne. Kardinal je izrazil svoje iskreno veselje, da je lahko izpolnil očetovo željo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh