Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Tauran: Dialog z islamom je za papeža prednostnega pomena

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 07. 08. 2013 / 12:43
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Tauran: Dialog z islamom je za papeža prednostnega pomena

Kardinal Tauran: Dialog z islamom je za papeža prednostnega pomena

»Dialog z islamom nedvomno šteje k prednostnim nalogam svojega pontifikata«

Predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran, je v pogovoru za Radio Vatikan izjavil, da ga lastnoročno napisano sporočilo papeža Frančiška muslimanom ob koncu njihovega meseca posta ramadana ni presenetilo, saj je s tem hotel osebno izraziti svoje »veliko spoštovanje do muslimanov«. Pred njim je namreč tovrstno sporočilo po papeževem naročilu muslimanom namenil omenjeni svet in ne papež osebno.

Sedanji papež je že tedaj, ko je bil še nadškof v Buenos Airesu, poslal duhovnika iz svoje nadškofije v Kairo, »da bi se naučil arabščine in se izobrazil za dialog z muslimani«. Za to tudi ne preseneča v petek, 2. avgusta, objavljeno sporočilo papeža Frančiška »vsem muslimanom«, saj »dialog z islamom nedvomno šteje k prednostnim nalogam svojega pontifikata«.

Papežev poziv k vzgoji za medsebojno spoštovanje med kristjani in muslimani ter k spoštovanju verskih voditeljev in bogočastnih krajev pomeni, »da se mi – torej kristjani in muslimani – še ne poznamo dovolj«. Kljub številnim dosedanjim spodbudam je potrebno »še veliko«, »da bosta obe strani razumeli globino vere drugega in medsebojnega polnega spoštovanja«.

Lepim besedam v preteklih letih niso doslej sledili nobeni konkretni koraki, obžaluje kardinal Tauran. »V naših pogovorih smo sicer vsekakor dosegli konkretne rezultate, ki pa jih nismo uresničili na primer z državnimi zakoni.« Tudi v Evropi so številni zamenjevali »islamski fundamentalizem s pravim islamom«. Pomembno je jasno stališče, da je fundamentalizem »skupen sovražnik« tako krščanstva kot islama. Izobrazba naj bi podpirala razumevanje, da »fundamentalizem nima nič opraviti z vero in božjim usmiljenjem«.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh