Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Turkson pri papežu: ob zaključku mandata čakanje na papeževo odločitev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 12. 2021 / 14:13
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2021 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Turkson pri papežu: ob zaključku mandata čakanje na papeževo odločitev
Kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju. FOTO: Vatican Media

Kardinal Turkson pri papežu: ob zaključku mandata čakanje na papeževo odločitev

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel kardinala Petra Turksona, prefekta Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

O vsebini pogovorov med cerkvenima dostojanstvenikoma po navedbah avstrijskega Kathpressa iz Vatikana zaenkrat še ne poročajo.

V preteklih dneh je več svetovnih medijev poročalo, da je 73-letni kardinal tik pred odstopom z vodilnega položaja. Od svojih sodelavcev naj bi se že poslovil, vzrok za njegovo slovo pa naj bi bila notranja preiskava v letošnjem poletju, katere izsledki naj bi nakazovali »težave pri vodenju« omenjenega dikasterija.

Junija letos je bila na Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju opravljena temeljita revizija zaradi »težav pri vodenju«.

Zaposleni na »ministrstvu ljubezni do bližnjega« so namreč pristojni za občutljive dosjeje, povezane z migranti in okoljem. Dikasterij, ustanovljen leta 2016, je v eno delovno telo povezal štiri vatikanske enote (papeške svete za pravičnost in mir, Cor unum, migrante in zdravje), v njem pa se od združitve pojavljajo velike napetosti. Zaradi omenjenih težav je papež junija letos pooblastil ameriškega kardinala Blaisa Cupicha, naj v dikasteriju opravi revizijo.

FOTO: Twitter

Kardinal je na družbenem omrežju Twitter včeraj oznanil, da je papežu Frančišku ponudil svoj odstop z vodilnega položaja, razlog za ponujen odstop pa je, kot pojasnjuje v kratkem tvitu, iztek petletnega mandata, s čimer torej upošteva notranje predpise zaposlenih v vatikanski kuriji. Odločitev, ali bo njegov mandat podaljšan ali ne, je v rokah papeža Frančiška, je zapisal Turkson: »Zdaj moram počakati, kako se bo odzval papež!«

Zdi se, da na takojšnji odstop kardinala Turksona ne gre računati: v Vatikanu so na današnji tiskovni konferenci napovedali, da bo jutri predstavljena papeška poslanica za svetovni dan miru (ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo 1. januarja) in med udeleženci na predstavitvi je naveden tudi kardinal Turkson.

Kardinal Turkson bo jutri sodeloval na predstavitvi papeške poslanice za svetovni dan miru 2022.

Če bi se papež vendarle odločil, da sprejme Turksonov odstop, bi bila njegova poteza precejšnje presenečenje, saj afriški kardinal velja za enega njegovih glavnih zaveznikov v Vatikanu in enega osrednjih svetovalcev pri reševanju družbenih in političnih vprašanj. Nekateri opazovalci sicer menijo, da njegova priljubljenost pri papežu malce upada ravno zaradi vodstvenih težav v dikasteriju, za katerega je pristojen, Turkson pa naj bi svoj odstop ponudil tudi zato, ker »je že naveličan« nad notranjimi trenji v dikasteriju.

Kot poroča spletni portal Crux Now, bi bila verjetno sprememba za afriškega kardinala več kot dobrodošla. Že leta 2009, ko je bil generalni relator sinode afriških škofov, so krožile govorice, da ga v Vatikanu čaka pomemben položaj, on pa si je želel le vrnitve v domačo Gano. Ob koncu sinode ga je papež Benedikt XVI. imenoval za prefekta Papeškega sveta za pravičnost in mir.

Kardinal Turkson je torej doslej v Vatikanu preživel dvanajst dolgih let in ima vso pravico, da si želi vrnitve v domovino.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh