Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnica imenovana na vodilni položaj v rimski kuriji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 03. 2021 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnica imenovana na vodilni položaj v rimski kuriji

Redovnica imenovana na vodilni položaj v rimski kuriji

S. Alessandra Smerilli vodja oddelka za »vero in razvoj« pri dikasteriju za razvoj.

S. Alessandra Smerilli FOTO: Vatican Media

Italijanska redovnica in izvedenka za gospodarstvo, 46-letna Alessandra Smerilli, je nova podtajnica pri vatikanskem »razvojnem ministrstvu«. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa včeraj sporočili iz Vatikana, jo je na omenjeni položaj imenoval papež Frančišek, ki, kot poroča spletni portal Vatican News, »očitno misli resno glede žensk na vodilnih položajih v Vatikanu«. Smerillijeva bo v Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki ga vodi kardinal Peter Turkson, vodila oddelek za »vero in razvoj« in je prva ženska na vodilnem položaju v tem vatikanskem uradu. Pred njo so bili imenovani že štirje drugi podtajniki, ki za prefektom in tajnikom predstavljajo tretjo hierarhično stopnjo v delovnem telesu.

Alessandra Smerilli se je rodila leta 1974 v Vastu pri Chietiju v italijanskih Abruzzih. Študirala je politično ekonomijo in iz nje tudi opravila doktorat na univerzi La Sapienza v Rimu. Doktorski naziv je pridobila tudi na znameniti School of Economics v britanskem Norwichu. Smerillijeva pripada redu Don Boskovih sester, med drugim pa poučuje na njihovi visoki šoli v Rimu.

Na odgovornih položajih v kuriji že od leta 2019

Že leta 2019 je papež s. Alessandro Smerilli imenoval za svetovalko glavnega tajništva škofovske sinode in komisije Vatikanske države. Redovnica usklajuje tudi dejavnosti protikoronavirusne komisije v Vatikanu z zunanjimi gospodarskimi izvedenci, podjetniki in posvetovalnimi podjetji za razvoj bolj trajnostnega gospodarstva po vsem svetu, ki bo nujno potrebno zaradi posledic epidemije koronavirusne bolezni. Italijanska vlada je s. Alessandro imenovala za članico posvetovalne komisije, ki se ukvarja z izenačevanjem možnosti za ženske po koncu epidemije.

Papež je v letošnjem letu pred Smerillijevo imenoval že dve ženski na vodilne položaje v rimski kuriji: španska teologinja Nuria Calduch-Benages je bila v začetku marca imenovana za tajnico Papeške svetopisemske komisije, francoska teologinja Nathalie Becquart pa v letošnjem februarju za podtajnico glavnega tajništva sinode.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh