Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Turkson v Združenih narodih o uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja

Objava: 23. 09. 2010 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Turkson v Združenih narodih o uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja

Svetovni voditelji so se v začetku tedna zbrali na vrhu v New Yorku, kjer si v Združenih narodih prizadevajo pospešiti uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja, ki so jih številne države in mednarodne organizacije sprejele leta 2000.

Svetovni voditelji so se v začetku tedna zbrali na vrhu v New Yorku, kjer si v Združenih narodih prizadevajo pospešiti uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja, ki jih je stodvaindevetdeset držav in vsaj triindvajset mednarodnih organizacij sprejelo leta 2000. Sporočilo, ki ga želijo svetovni voditelji posredovati vedno bolj globaliziranemu svetu, je, da je milijardo človeških bitij še vedno mogoče osvoboditi skrajne revščine – eden od razvojnih ciljev tisočletja je namreč prav ta: do leta 2015 izkoreniniti skrajno revščino in lakoto.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je v stekleni dvorani Organizacije združenih narodov spregovoril tudi predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir kardinal Peter Turkson, ki je poudaril, da je v prizadevanju za zmanjšanje revščine potrebno v središče postaviti človeško osebo in njeno dostojanstvo. Obenem je kardinal mednarodno skupnost pozval, naj se ne boji revežev. Kot je dejal, je milenijske razvojne cilje potrebno uporabiti za boj zoper revščino, ne pa za odstranjevanje revežev. Namesto tega naj bi revnim državam zagotovili prijazno finančno in trgovinsko ogrodje ter jim pomagali pri spodbujanju dobrega vladanja in sodelovanja civilne družbe. Če bo tako, je prepričan Turkson, bodo Afrika in druga revna območja na svetu učinkovito prispevala k blagostanju vseh.

Predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir je tudi poudaril, da stremljenje k razvoju zahteva dejavno mobilizacijo vseh subjektov civilne družbe, v tem pogledu pa je nedvomno v ospredje potrebno postaviti človeško osebo, subjekt, ki prvi odgovorja za razvoj. Če bodo spoštovane politične, verske in ekonomske pravice in svoboščine vseh, meni kardinal, bomo poskuse, da bi ukrotili revščino, zamenjali za poskuse ustvariti bogastvo, osebe pa ne bomo videli več kot breme, marveč kot del rešitve. Prirojeno in enako dostojanstvo, osebnost in presežnost slehernega človeškega bitja morajo biti torej po njegovih besedah temelj sleherne in vsake razvojne politike.

Moralna odgovornost do življenja predstavlja bogato družbeno in ekonomsko sredstvo, je sklicujoč se na papeževe besede v okrožnici Ljubezen v resnici dejal kardinal Turkson. Spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti ter spoštovanje sposobnosti mož in žena, da živijo visoke moralne standarde, namreč po njegovih besedah potrjuje njihovo osebno presežnost, tudi če živijo v revščini, prva temeljna kamna gradnje skladne družbe pa sta nadzorovanje strasti in preseganje hedonističnih nagibov. Sveti sedež zato, tako kardinal Turkson, zagovarja prepričanje, da se bo položaj ljudi, ki živijo v revščini, izboljšal le, če bodo milenijski razvojni cilji razumljeni v skladu z objektivnimi moralnimi standardi in človeško naravo.

Na fotografiji: kardinal Peter Turkson

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh