Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Vallini ostaja generalni vikar rimske škofije

Objava: 24. 05. 2013 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Vallini ostaja generalni vikar rimske škofije

Prva večja odločitev papeža Frančiška glede imenovanja najožjih sodelavcev.

Papež Frančišek je kardinala Agostina Vallinija, od leta 2008 generalnega vikarja v rimski škofiji, včeraj potrdil na omenjenem položaju, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Kot vikar rimske škofije Vallini s papeževim pooblastilom opravlja naloge na papeževem škofijskem sedežu. Papež Frančišek je v svojih prvih nagovorih večkrat izpostavil svojo vlogo rimskega škofa. Sveti oče je kardinalu potrditev izročil v pisni obliki, besedilo pa je sestavljeno v latinščini.

Kardinala Vallinija je na položaj generalnega vikarja rimske škofije leta 2008 za dobo petih let imenoval tedanji papež Benedikt XVI. Po izteku prvega tako po zamenjavi na vrhu katoliške Cerkve kardinala čaka še en mandat 'namestnika' rimskega škofa. Pred tem je kardinal Vallini deloval kot prefekt Apostolske signature in predsednik vatikanskega sodišča ter predsednik komisije odvetnikov. Od leta 2008 je tudi nadduhovnik lateranske bazilike in veliki kancler Lateranske univerze.

Potrditev kardinala Vallinija na položaju generalnega vikarja rimske škofije je prva večja odločitev papeža Frančiška glede imenovanja najožjih sodelavcev. Generalni vikar rimske škofije sicer ne sodi v krog rimske kurije, ki ob izpraznjenju Petrovega sedeža izgubijo svoj položaj. Vse prefekte in predsednike različnih vatikanskih svetov je papež Frančišek po svojem imenovanju 'do nadaljnega' potrdil na obstoječih položajih.

Kardinal Vallini se je skupaj z brazilskim kardinalom Claudiem Hummesom takoj po zaključku konklava v loži bazilike sv.Petra z novim papežem Frančiškom prikazal zbranim vernikom na trgu pred baziliko.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh