Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zen o stiski »podzemnih« duhovnikov na Kitajskem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 11. 2018 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2018 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Zen o stiski »podzemnih« duhovnikov na Kitajskem

Pritiskom in preganjanju oblasti ni konca.

Kardinal Joseph Zen, upokojeni nadškof v Hongkongu, je v pismu papežu Frančišku predstavil stisko katoličanov na Kitajskem, ki so po podpisu sporazuma med Vatikanom in Pekingom izpostavljeni pritiskom komunističnega režima.

Kardinal Zen je konec oktobra potoval v Rim, da bi papežu izročil sedemstransko pismo, s katerim želi svetega očeta opozoriti na krizo podzemne Cerkve na Kitajskem. Kitajske oblasti namreč »podzemne« duhovnike silijo, naj se pridružijo Patriotskemu združenju, če želijo dobiti uradno potrditev za opravljanje svojega poklica. Zahtevo utemeljujejo s podpisom začasnega sporazuma med Ljudsko republiko Kitajsko in Vatikanom, je Zen povedal v pogovoru za medije.

Ker besedilo sporazuma javno ni bilo objavljeno, duhovniki podzemne Cerkve ne vedo, kaj papež od njih pričakuje. Mnogi duhovniki so pobegnili ali »izginili«, ker jim ni jasno, ali komunistična oblast govori resnico ali ne.

Oblasti nadlegujejo duhovnike in njihove sorodnike

Zen v pismu še poroča, da oblasti duhovnikom zasegajo denar, nadlegujejo njihove sorodnike, zapirajo in usmrčujejo duhovnike. Sveti sedež po kardinalovih besedah podzemne Cerkve ne podpira, ampak ji očita, da nasprotuje edinosti s Cerkvijo, ki je zvesta režimu, in povzroča težave.

Kardinal Zen glavno krivdo pripisuje svetovalcem papeža Frančiška, v prvi vrsti vatikanskemu državnemu tajniku kardinalu Parolinu. Ta je zelo izkušen, meni kitajski kardinal, in pozna »grozljivo kitajsko zgodovino«. Tamkajšnjemu režimu ne zaupa, ga pa izkorišča, da bi z državo lahko vzpostavil diplomatske odnose.

Katoliški škof kljub sporazumu v zaporu

O neprekinjenem preganjanju kristjanov na Kitajskem poročajo tudi mediji po svetu. Kitajska vlada je pred kratkim odvzela prostost katoliškemu škofu, ki ga je imenoval Vatikan. Silijo ga, naj se pridruži Patriotskemu združenju.

Peter Shao Zhumin je bil za škofa imenovan leta 2016, odtlej je bil že petkrat v zaporu. Najdaljšo zaporno kazen so mu prisodili po romanju v Evropo, ko je bil zaradi »nezakonitega izhoda iz države« obsojen na enajst mesecev zapora.

Vir: kath.net
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh