Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zen: pet zanimivih dejstev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zen: pet zanimivih dejstev
Kitajski kardinal Joseph Zen. FOTO: Wikimedia/Public Domain

Kardinal Zen: pet zanimivih dejstev

Kardinal Joseph Zen, nekdanji voditelj Katoliške cerkve v Hongkongu, je bil sredi tedna po aretaciji in obtožbi »skrivnega sodelovanja s tujimi silami« po plačilu varščine sicer znova na prostosti, kljub temu pa je Sveti sedež zelo zaskrbljen in skrbno spremlja dogajanje v Hongkongu.

Kardinal Zen, upokojeni škof Hongkonga, je izjemno zanimiva osebnost, in v spodnjem zapisu predstavljamo pet dejstev, ki jih o kitajskem cerkvenem dostojanstveniku morda še niste vedeli:

Kardinal Zen je član Don Boskovega reda salezijancev. FOTO: Vatican Media

1. Kardinal Zen je salezijanec

Kardinal Zen je mašniško posvečenje prejel 11. februarja 1961, in sicer kot član redovne skupnosti Don Boskovih salezijancev.

Pred imenovanjem za pomožnega škofa Hongkonga leta 1996 je šest let deloval kot salezijanski predstojnik za Kitajsko, kjer je tudi predaval teologijo in filozofijo na tamkajšnjih semeniščih.

Obhajanje bogoslužja po predkoncilskem obredu. FOTO: Vatican Media 

2. Kardinal Zen je podpornik tradicionalnega latinskega bogoslužja

Potem ko je papež Frančišek leta 2021 izdal omejitve pri obhajanju tradicionalne latinske maše, je kardinal Zen to označil kot »udarec v srca mnogih dobrih ljudi«.

Čeprav je pojasnil, da glede vprašanja tradicionalnega bogoslužja ne velja za »skrajneža« in si je kot duhovnik in škof prizadeval za uveljavitev bogoslužne reforme drugega vatikanskega cerkvenega zbora, je prepričan, da je Benedikt XVI. s prejšnjim dokumentom, ki je precej sprostil obhajanje latinskega bogoslužja, povzročil veliko dobrega.

Zen je tudi dejal, kako mnogi ljudje, ki so jih prizadele omejitve, »nikoli niso dali niti najmanjšega razloga za sum, da ne bodo sprejeli bogoslužne reforme drugega vatikanskega cerkvenega zbora«.

Kardinal Zen slovi kot odločen zagovornik demokracije. FOTO: Tatjana Splichal

3. Zen je odkrit zagovornik demokracije

Kardinal, ki je bil škof Hongkonga v letih med 2002 in 2009, slovi po svoji dolgotrajni obrambi katoličanov pred komunističnim zatiranjem in kršitvami človekovih pravic na celinski Kitajski.

Cerkveni dostojanstvenik je tudi močan zagovornik demokracije in državljanskih svoboščin v Hongkongu, še posebej, odkar je Peking junija 2020 uvedel zakon o nacionalni varnosti. Po uveljavitvi zakona so bili aretirani številni ugledni prodemokratični aktivisti in časnikarji, med katerimi je tudi veliko katoličanov.

V pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA je kardinal Zen septembra 2020 povedal, da so katoličani, ki so bili aretirani v skladu z določbami novega zakona, med njimi Jimmy Lai, Agnes Chow in Martin Lee, »preprosto udejanjali družbeni nauk Cerkve«. »V tem trenutku demokracija pomeni svobodo in človekove pravice, človekovo dostojanstvo,« je takrat dejal Zen.

Po navedbah medijev so Zena aretirali v vlogi skrbnika Sklada za humanitarno pomoč 612, namenjenega podpori prodemokratičnim protestnikom, soočenim s plačili pravnih in zdravstvenih stroškov.

Zen je kritičen do vatikanske diplomacije na Kitajskem. FOTO: Vatican Media

4. Kardinal kritično ocenjuje pristop Svetega sedeža do Kitajske

Leta 2020 je Zen na svojem osebnem blogu objavil kritičen komentar o pristopu Svetega sedeža do Katoliške cerkve na Kitajskem, vključno z objavo vrste »pastoralnih smernic« leta 2019.

Ta dokument je po Zenovih besedah »očitno škodljiv in nemoralen, ker priznava razkolniško Cerkev«. Vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina je obtožil, da manipulira s papežem Frančiškom. »Težko je razumeti, kako je ta človek postal tako močan, da obvladuje celotno rimsko kurijo,« je zapisal Zen.

Prijatelji pravijo, da je kardinal odličen kuhar. FOTO: Pixabay

5. Kardinal je odličen kuhar

Kardinalovi prijatelji pravijo, da je izjemno spreten v kuhinji, najbolj pa slovi po pripravi okusnih jedi iz svinjine.

90-letni kardinal Joseph Zen. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh