Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi je novi predsednik Italijanske škofovske konference

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 05. 2022 / 09:58
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi je novi predsednik Italijanske škofovske konference
Kardinal Matteo Zuppi, novi predsednik Italijanske škofovske konference. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi je novi predsednik Italijanske škofovske konference

Bolonjski nadškof kardinal Matteo Zuppi je novi predsednik Italijanske škofovske konference: papeževo odločitev so včeraj popoldne sporočili njeni člani, ki so v teh dneh zbrani v Rimu na rednem zasedanju tega delovnega telesa.

Okoli 220 članov škofovske konference je 66-letnega cerkvenega dostojanstvenika skupaj s 57-letnim kardinalom Paolom Lojudicejem iz Siene in 62-letnim Antoninom Raspantijem iz Acirealeja, ki je bil doslej eden izmed treh podpredsednikov konference, predlagalo kot možne kandidate za svoje novo vodstvo, poroča spletni portal Vatican News. Na podlagi njihovega seznama je papež Frančišek uradno imenoval naslednika 80-letnega kardinala Gualtiera Bassettija, ki se je položaju odpovedal iz starostnih razlogov. Kardinal Zuppi se je po uradni razglasitvi papežu in škofom zahvalil za izkazano zaupanje.

Kardinal Zuppi bo vodenje Italijanske škofovske konference prevzel od 80-letnega kardinala Gualtiera Bassettija, ki se je položaju odpovedal iz starostnih razlogov.

Poseben postopek za imenovanje predsednika Italijanske škofovske konference je rezultat spora med papežem in škofovsko konferenco pred petimi leti. Takrat je Frančišek želel, da bi italijanski škofje predsednika svoje konference izvolili sami, kot je v navadi drugod po svetu. Ker se niso mogli zediniti, so deželni škofje zaradi »posebnega odnosa do Petrovega naslednika« papeža prosili, naj predsednika konference imenuje on. Sprejeli so kompromis je, da škofje izberejo tri imena, papež pa med njimi izbere enega, ki prevzame predsedniški položaj.

Kardinal Matteo Maria Zuppi. FOTO: Vatican Media

Kdo je kardinal Matteo Maria Zuppi?

Matteo Zuppi prihaja iz Rima in je tesno povezan s Skupnostjo sv. Egidija. Je eden izmed ustanovnih članov skupnosti in je bil več let župnik rimske župnije Santa Maria in Trastevere, ki duhovno oskrbuje omenjeno skupnost. Skupaj z Andreo Riccardijem, ustanoviteljem skupnosti, je bil Zuppi dejaven kot posrednik na sprtih območjih v Afriki.

Papež Benedikt XVI. (2005-2013) je Zuppija leta 2012 imenoval za pomožnega škofa Rima. Tri leta pozneje ga je papež Frančišek imenoval za naslednika nekdanjega bolonjskega nadškofa, kardinala Carla Caffarre (1938-2017). Kardinalski naziv mu je podelil na konzistoriju 5. oktobra 2019. Njegova naslovna cerkev je omenjena cerkev Skupnosti sv. Egidija v rimski četrti Trastevere.

Kardinal Zuppi je član vatikanskega Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju in Uprave premoženja apostolskega sedeža APSA.

Matteo Maria Zuppi se je rodil 11. oktobra 1955 v Rimu, kot peti izmed šestih sorojencev v družini. 

Kot je razvidno iz njegovega življenjepisa, se je rodil 11. oktobra 1955 v Rimu, kot peti izmed šestih sorojencev v družini. Leta 1973 je kot gimnazijec v italijanski prestolnici srečal Andreo Riccardija, ustanovitelja Skupnosti sv. Egidija, in v prizadevanjih za pomoč prikrajšanim in zapostavljenim je začel tesno sodelovati s skupnostjo.

Njegove dejavnosti, je zapisano v življenjepisu, so segale »od priljubljenih šol za otroke z rimskega obrobja do pobud za ostarele, ki so ostali sami in niso mogli poskrbeti zase, od priseljencev in brezdomcev do neozdravljivo bolnih in popotnikov, od invalidov in zasvojencev z drogami do zapornikov in žrtev sporov; prizadeval si je tudi na področju ekumenizma in stremel h krščanski edinosti, pomembno pa je tudi njegovo delo na področju medverskega dialoga, ki se je izoblikovalo v asiških srečanjih«.

V starosti 22 let je po diplomi iz filozofije na rimski univerzi La Sapienza z diplomsko nalogo o zgodovini krščanstva vstopil v semenišče v predmestni škofiji Palestrina, potem ko je na Papeški lateranski univerzi opravil tečaj priprave na duhovništvo in pozneje diplomiral iz teologije. Mašniško posvečenje je prejel 9. maja 1981 v Palestrini.

Don Matteo. FOTO: Vatican Media

»Don Matteo«

Takoj po posvečenju je bil Zuppi imenovan za župnijskega vikarja v rimski baziliki Santa Maria in Trastevere. Ko je bil tamkajšnji župnik leta 2000 imenovan za škofa, je bilo povsem »naravno«, da »don Matteo«, kot ga imenujejo še danes, prevzame vodenje župnije, kar je nato počel naslednjih deset let. Inkardiniran je bil 15. novembra 1988 v Rimu, v letih med 1983 in 2012 pa je bil tudi rektor cerkve Santa Croce alla Lungara ter v letih med 1995 in 2012 član škofijskega sveta.

Kardinal Zuppi je skupaj z Andreo Riccardijem v Mozambiku posredoval v mirovnem procesu, ki je po več kot sedemnajstih letih krvave državljanske vojne pripeljal do miru med sprtimi stranmi.

Vloga posrednika v Mozambiku

V letih med 2000 in 2012 je bil glavni cerkveni pomočnik Skupnosti sv. Egidija, potem ko je skupaj z Riccardijem v Mozambiku posredoval v mirovnem procesu, ki je po več kot sedemnajstih letih krvave državljanske vojne pripeljal do miru med sprtimi stranmi.

Medtem je leta 2010 zapustil baziliko Santa Maria in Trastevere in prevzel vodenje župnije sv. Simona in Jude Tadeja v rimski četrti Torre Angela, eni najštevilčnejših škofijskih skupnosti na vzhodnem obrobju mesta.

Benedikt XVI. ga je 31. januarja 2012 imenoval za naslovnega škofa Villanove in pomožnega škofa Rima. Škofovsko posvečenje je prejel 14. aprila naslednje leto: podelil mu ga je tedanji rimski vikar kardinal Agostino Vallini, za škofovsko geslo pa si je izbral besede Gaudium Domini fortitude vestra.

Kardinal Zuppi je oktobra 2017 v Bologni sprejel papeža Frančiška.

Obisk papeža Frančiška v Bologni

27. oktobra 2015 ga je papež Frančišek povišal v bolonjskega metropolita, kjer je nasledil kardinala Carla Caffarro.

Po sklicu škofijskega evharističnega kongresa, ki se je začel 13. novembra 2016, je 1. oktobra 2017 sprejel papeža na obisku v prestolnici italijanske pokrajine Emilija-Romanja. Leto pozneje se je udeležil XV. redne generalne skupščine škofovske sinode, posvečene mladim.

Kardinal Zuppi je tudi avtor različnih publikacij s pastoralno vsebino.

Nalaganje
Nazaj na vrh