Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali si ne želijo velikih stanovanj

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 04. 2016 / 08:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinali si ne želijo velikih stanovanj

Med razlogi skromnost papeža Frančiška, škandal okoli kardinala Bertoneja in visoki stroški vzdrževanja.

Po navedbah italijanskih medijev si v Vatikanu vse manj kardinalov in škofov želi bivati v velikih stanovanjih. Povpraševanje po stanovanjih v izmeri do 120 kvadratnih kilometrov je večje kot kdaj koli prej; obstaja že precej dolga čakalna vrsta, kot je minuli konec tedna poročal rimski časnik Il Messaggero. Ponudba Vatikana na tem področju pa je razmeroma majhna.



Med možnimi razlogi za vedno večje zanimanje za manjša stanovanja časnik navaja škandal zaradi domnevno razkošnega stanovanja kardinala Tarcisia Bertoneja in skromnost, ki jo srčno zagovarja papež Frančišek. Poleg tega v Vatikanu navajajo tudi visoke stroške za elektriko, ogrevanje in vodo, piše Il Messaggero.

Velikost kardinalskih stanovanj je v zadnjih mesecih poskrbela za precej medijskih naslovnic. Po objavi knjige italijanskega časnikarja z zaupnimi informacijami je novembra lani v javnost prišel podatek, da številni kardinali in škofje živijo v vatikanskih stanovanjih, ki so večja od 300 kvadratnih metrov. Zaradi domnevno izredno razkošnega stanovanja je bil ostre kritike deležen predvsem kardinal Bertone, ki živi v stanovanju, velikem 300 kvadratnih metrov.

Vatikanska premoženjska uprava si prizadeva, da bi velika stanovanja razdelila na več manjših, kar pa je zaradi visokih stroškov obnove in arhitekturnih danosti skorajda nemogoče izpeljati, saj se večina stanovanj nahaja v starih rimskih palačah. Kjer je bila takšna razdelitev mogoča, jo je premoženjska uprava uresničila že v preteklih letih.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh