Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas hiti na pomoč Filipinom in Samoi

Objava: 30. 09. 2009 / 10:10
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Karitas hiti na pomoč Filipinom in Samoi

Poplave pustošijo otočje, 80% prestolnice Manile pod vodo; cunami na Samoi 'pometel' cele vasi

Mednarodna dobrodelna organizacija Karitas se je nemudoma odzvala na najhujše poplave v zgodovini Filipinov v zadnjih petdesetih letih, ki so do sedaj zahtevale že okoli 250 žrtev, na sto tisoče prebivalcev pa je ostalo brez strehe nad glavo, saj so morali zapustiti najbolj ogrožena območja. Dodatna policijska pomoč je potrebna za zaščito domov pred brezvestnimi roparji opustelih prebivališč.

V pičlih 12 urah je tropska nevihta Ketsana na Filipinsko otočje 'zlila' toliko vode, kot je sicer v deževnem obdobju pade v mesecu dni. Voda je zalila 12-milijonsko prestolnico, katere 80% površin je poplavljenih.

Karitas bo za začetek priskrbela pomoč za deset tisoč družin na najbolj ogroženih območjih. Izvršna direktorica filipinske Karitas položaj opisuje kot 'velik izziv'. Pojasnjuje, da številna lokalna socialna središča zaradi poplavljenosti in ruševin še vedno ne morejo doseči najbolj prizadetih območij, ljudje pa potrebujejo hrano in čisto vodo, ker je veliko vodnih virov okuženih. Kot pomoč pošiljajo tudi kuhinjske pripomočke, jogije in rjuhe.

Sredi tragičnih zgodb pa filipinski nadškof predstavlja junaško zgodbo o mladeniču, domačinu, ki je v poplavah umrl med reševanjem številnih sosedov, zadnji od njih je bil šestmesečni dojenček. Osemnajstletni Muelmar Magallanes je najprej pomagal svojemu bratu, da se je še s tremi mlajšimi sorojenci rešil pred vodo, nato pa se je vrnil v hišo in pomagal še staršem ter sosedom, ki so obtičali na slemenih streh. Muelmar je bil izvrsten plavalec, kljub temu pa ga je močan tok zaradi utrujenosti, potem ko se je vrnil še po mlado mamico s šestmesečnim otročičem, odnesel stran. Njegovo naplavljeno truplo so našli minulo nedeljo.

Pomoči mednarodne Karitas pa so potrebni tudi prebivalci Samoe, otočja v južnem Pacifiku, ki ga je po sinočnjem hudem potresu napadel še val cunamijev, do šest metrov visokih rušilnih valov. Pomoč je potrebna pri oskrbi ponesrečenih in mednarodna Karitas je v enem izmed župnijskih središč v notranjosti otoka že uredila zasilno ambulanto. Ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo, pa bodo potrebovali tudi najnujnejše potrebščine za preživetje. Po poročanju tujih medijev je namreč cunami z zemeljskega površja 'pometel' cele vasi.

Na fotografiji: filipinski nadškof Angel N. Lagdameo

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh