Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas lepša poletje tudi socialno ogroženim otrokom, družinam in starejšim

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 07. 2023 / 16:05
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2023 / 16:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas lepša poletje tudi socialno ogroženim otrokom, družinam in starejšim
Udeleženci novinarske konference. FOTO: Mojca Kepic/Slovenska karitas

Karitas lepša poletje tudi socialno ogroženim otrokom, družinam in starejšim

V poletnih mesecih tudi Slovenska karitas s tabori in letovanji socialno ogroženih otrok, družin in starejših v Portorožu, Soči in na Rakitni lepša dneve in tedne najbolj ranljivim skupinam družbe.

Letos – od začetka maja do konca oktobra – Karitas organizira 15 različnih programov letovanj in taborov, ki bodo skupaj vključili nad 1150 udeležencev iz vse Slovenije, od tega 850 otrok. Zanje skrbi več kot 260 animatorjev prostovoljcev. Večji del taborov poteka poleti in je namenjen otrokom in mladostnikom, osrednja projekta letovanj sta Počitnice Biserov in Mavrične počitnice v Portorožu, kamor je vključenih več kot 350 socialno ogroženih otrok.

Letovanje socialno ogroženih družin in starejših

Poleti v Portorožu poteka tudi Letovanje socialno ogroženih družin z 210 udeleženci iz vse države, medtem ko se bo Letovanja starejših spomladi in jeseni skupno udeležilo več kot 150 starejših. Hkrati v Domu Karitas v Soči potekajo počitnice otrok iz programa Popoldan na cesti, namenjene otrokom z učnimi in vzgojnimi težavami, in iz programa Posvojitev na razdaljo za otroke iz socialno šibkih družin. Poudarek je namenjen otrokom s posebnimi potrebami.

Letos v Sloveniji letovalo tudi 86 otrok iz Ukrajine

Kot poudarja generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič, potekajo manjša letovanja za specifične skupine otrok in družin tudi v koči Mlade karitas na Rakitni. Manjši tabori v organizaciji škofijskih Karitas obenem tečejo tudi na različnih lokacijah po Sloveniji. Letos je v Sloveniji letovalo tudi 86 otrok iz Ukrajine.

Otroci iz različnih okolij, soočeni z različnimi izzivi

Otroci sicer prihajajo iz različnih okolij in se soočajo s številnimi izzivi, nekateri s tragičnimi izgubami, drugi z nasiljem in alkoholizmom v družini, s posledicami ločitve staršev, bolezni ali psihičnih težav svojih staršev. Prav tako pa so med udeleženci tudi otroci iz družin, ki se soočajo z materialno revščino. Taka raznolikost skupin omogoča, da se otroci med seboj spoznavajo, se učijo drug od drugega in razvijajo empatijo in razumevanje za različne življenjske situacije.

Skupna fotografija z nekaj otroci, udeleženci Počitnic Biserov. FOTO: Mojca Kepic/Slovenska karitas

Izkušnje za poklicno delo

Nekdanja prostovoljka animatorka na letovanju Ajda Lalič, sicer profesorica rehabilitacijske in specialne pedagogike, je poudarila, da ji je dveletno prostovoljstvo na počitnicah Biserov dalo ogromno izkušenj, ki jih je lahko nato pri poklicnem udejstvovanju s pridom uporabila – zlasti je pridobila sposobnost komunikacije in sodelovanja s sodelavci, improvizacije pri delu z otroki in regulacije svojih čustev ob srečevanju z otroki s težkimi osebnimi zgodbami.

Rada dela z razbijači

»Pri delu z Biseri sem ugotovila tudi, da imam občutek za otroke, ki so bolj nerazumljeni in 'težavni', tiste z največ vedenjskimi težavami, ki svoje različne frustracije izražajo na neprimerne načine, pravim jim 'razbijači'. Že takrat sem se s takšnimi otroki dobro razumela in smo odlično sodelovali, enako je zdaj pri mojem delu,« je izpostavila Ajda Lalič in dodala, da se pri animatorskem delu ogromno naučiš, zlasti, kaj je res pomembno: da ti otroci zrastejo v dobre, samostojne, srečne ljudi, ne pa, kaj jim piše v spričevalu.

Vsak otrok je biser

Voditeljica prvega tedna letovanja Počitnic Biserov v Portoržu, socialna pedagoginja in študentka zakonskih in družinskih študij Eva Kržišnik, je še povsem pod vtisi vsega dogajanja – igranja, kopanja, skakanja v vodo, vožnje z ladjico, pogovorov z otroki: »Veliko število animatorjev nam daje možnost in priložnost vse otroke, ki so z nami, spoznati, opaziti, slišati, poslušati in jim dati pozornost. Animatorji verjamemo, da je vsak otrok biser, in jim skušamo ta občutek tudi dati.«

Napredek pri otrocih in animatorjih

Z njimi na letovanju so 24 ur dnevno in 7 dni na teden in je, kot je poudarila Eva, čudovito opazovati viden napredek pri otrocih v zgolj tednu dni – v sodelovanju, komunikaciji, odprtosti, pri nekaterih tudi v nagajivosti, zlasti pa v hvaležnosti, da so lahko skupaj: »To se pokaže ob koncu tedna, ko dobimo darilca, predvsem pa v objemih in sodelovanju. Kot voditeljici tedna pa mi je enako zanimivo opazovati tudi napredek animatorjev skozi ta teden.«

Utrinek s Počitnic Biserov. FOTO: Janez Porenta

Več kot 200 prostovoljcev animatorjev

Mlad človek, ki prevzame animatorsko vlogo, po njenem mnenju dobi priložnost, da se preizkusi v prevzemanju odgovornosti in hkrati približevanju skupini, pa tudi v timskem delu, sodelovanju, zagovarjanju svojih idej. Na letošnjih letovanjih bo sodelovalo več kot 200 prostovoljcev animatorjev.

Preusmeritev pozornosti iz domačih stisk

Kot je pojasnila socialna pedagoginja, zakonska in družinska terapevtka Polona Greif, je lahko odhod na počitnice že sam po sebi ustvarjalec spremembe v počutju, že samo zaradi spremembe prostora se lahko oseba, zlasti otrok, vsaj malo odmakne od siceršnje stiske. Z raznolikimi dejavnostmi, vpletenimi v dnevni program letovanja, omogoča otroku preusmeritev pozornosti iz domačih stisk na povsem drugačna doživetja.

Spoštljivi, dostojanstveni in naklonjeni odnosi

»Če je izkušnja zelo pozitivna, je lahko za otroka ali mladostnika občutek podoben, kot da je v povsem drugem svetu. Mladi lahko dobijo tudi nove izkušnje, skozi katere sebe drugače doživijo. Vse to pa dobi pravi učinek šele, če so krona vsega spoštljivi, dostojanstveni in naklonjeni odnosi, ki dajo otroku doživetje občutka, da je sprejet in cenjen, da ga ima skupina rada in da mu bodo odrasli na letovanju pomagali nositi, kar čuti in doživlja v sebi.«

Opažen in tudi pogrešan

Po prepričanju Polone Greif je lahko letovanje tudi priložnost prisluhniti otrokovi stiski, da jo lahko odloži, in mu pomaga preusmeriti misli, da lahko doživi tudi lepe stvari. Tako lahko otrok tudi v zgolj enem tednu počitnikovanja dobi nove izkušnje, ki pa pomenijo novo izhodišče za nadaljnje zorenje. »To je za otroka lahko tako globoka izkušnja, da ga še leta spremlja vtis, da tam so ga pa drugače videli, ga bili veseli, da je bil v skupini opažen in, ko ga ni bilo, tudi pogrešan.«

Nalaganje
Nazaj na vrh