Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas letos pomagala že skoraj 11 tisoč socialno ogroženim šolarjem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 08. 2022 / 10:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas letos pomagala že skoraj 11 tisoč socialno ogroženim šolarjem
FOTO: Arhiv Slovenska karitas

Karitas letos pomagala že skoraj 11 tisoč socialno ogroženim šolarjem

V letošnjem poletju so do konca avgusta škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 10.755 socialno ogroženim šolarjem iz 4795 družin, od tega 8534 osnovnošolcem in 2221 dijakom.

Skupna vrednost pomoči pred začetkom šolskega leta na škofijskih Karitas v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic, predvsem za nakup delovnih zvezkov, je znašala 234.844 evrov.

Akciji »Otroci nas potrebujejo« in »Pokloni zvezek«

Družine s šoloobveznimi otroki, ki so v stiski, so pred začetkom novega šolskega leta prejele pomoč v obliki paketov s šolskimi potrebščinami oziroma bonov in naročilnic predvsem za nakup delovnih zvezkov. Večji del pomoči so uresničili z zbranimi sredstvi v akciji Otroci nas potrebujejo, v kateri se je do sedaj zbralo 164.653 evrov, in z zbranimi 37.000 zvezki v akciji Pokloni zvezek. Preostala sredstva so se zbrala v manjših lokalnih akcijah, del pa prispeva tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).

Šolske potrebščine, zbrane v okviru akcije »Pokloni zvezek«. FOTO: Arhiv Slovenska karitas

»Otroci nas potrebujejo« tudi v prihodnjih mesecih

Akcija zbiranja sredstev v dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo se bo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih, saj Karitas osnovnošolcem pomaga tudi med celim šolskim letom. »Še vedno pa zbiramo nove, velike črtaste zvezke ali tempera barvice, ki jih je mogoče oddati na najbližji Karitas, ali finančna sredstva za pomoč otrokom na posebnem transakcijskem računu,« pravi generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; sklic: SI00 3620; namen: Otroci nas potrebujejo. Zbiranje sredstev poteka vse leto tudi prek SMS-sporočil s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919, s katero prispevate 5 EUR.

»Botrstvo za otroke«

Posebna oblika pomoči pri stroških za šolo so tudi Botrstva za otroke, v katera je vključenih več kot 480 otrok. Izvajajo se v škofijskih Karitas v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Poleg šolskih potrebščin vsako leto med šolskim letom približno 1600 otrok prejme tudi denarno pomoč pri plačilu prehrane, obšolskih dejavnosti in sprotnih potreb za šolanje.

Finančna bremena tudi med šolskim letom

V Slovenski karitas opozarjajo, da začetek šolskega leta za mnoge socialno ogrožene družine predstavlja hudo finančno breme. »Stroški za šolske potrebščine in delovne zvezke za posameznega osnovnošolca, še posebej v drugi in tretji triadi, lahko znašajo tudi več kot 250 evrov, kar je odvisno od šole in razreda. Finančna bremena se za starše mesečno nadaljujejo tudi med šolskim letom.«

Na Karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer imajo starši nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci ter brezposelne družine.

Nalaganje
Nazaj na vrh