Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas pomaga šolarjem

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 08. 2014 / 13:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas pomaga šolarjem

Karitas pomaga šolarjem

Novo šolsko leto se je začelo, kar je za mnoge družine z otroki in najstniki velik finančni zalogaj, zato jim pri tem moramo pomagati.
Novo šolsko leto se je začelo, kar je za mnoge družine z otroki in najstniki velik finančni zalogaj, zato jim pri tem moramo pomagati. Kar 8593 socialno ogroženim otrokom je pri nakupu šolskih potrebščin pomagala Slovenska karitas. Med njimi je bilo največ osnovnošolcev. »Skupaj je bilo za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup šolskih potrebščin na škofijskih Karitas v avgustu porabljenih 242.316,00 evrov,« je sporočil Imre Jerebic s Slovenske karitas. Več kot 12.000 otrok pa bo prejelo šolske potrebščine. Sredstva so zbirali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu. Podatki na ravni župnijskih Karitas še niso znani.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas. Foto: Katja Cingerle

Pri zbiranju sredstev je bila zelo uspešna dobrodelna akcija Otroci nas potrebujejo (115.000,00 evrov), h kateri smo vas vabili tudi na spletni strani Družine. Nekaj sredstev je bilo zbranih še prek škofijskih in župnijskih Karitas, nekaj pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). S tem, ko so otroci sedli v šolske klopi in se začeli pridno učiti, se akcija Otroci nas potrebujejo še ni končala, saj Karitas osnovnošolcem pomaga tudi med šolskim letom pri plačevanju obšolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev.


Otroci nas še vedno potrebujejo.

Z akcijo Pokloni zvezek so po osnovnih šolah učenci zbirali zvezke in druge pripomočke za uspešno pridobivanje znanja. Na 275 osnovnih šolah in v 118 vrtcih so podarili 26.530 zvezkov in 210 tempera barvic. Otroci so svoje vrstnike spodbujali tudi s sporočili, mislimi, slikami … Veliko učiteljev in vzgojiteljev je v dobrodelne namene pripravilo posebne delavnice, v katerih so si otroci ogledali film z naslovom Pokloni zvezek, prebrali resnične zgodbe socialno ogroženih družin in se o tem tudi pogovorili. Tudi sicer imajo nekatere šole šolske sklade, staršem pomagajo še centri za socialno delo in druge humanitarne organizacije.

S finančnimi težavami ob začetku šolskega leta se najpogosteje spopadajo enostarševske družine, številčne družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih razmer, in družine z brezposelnimi starši in tiste, pri katerih starši prejemajo minimalno oziroma neredno plačo. Pomoči potrebnih je vsako leto več. Leta 2008 je Slovenska karitas s šolskimi potrebščinami pomagala približno 6.500, lani pa že 12.466 otrokom. Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami je bila lani v vrednosti 369.065,00 evrov.

Šolske potrebščine se še vedno zbirajo, 1. septembra se je akciji pridružil tudi portal Kuponko.si, kjer je mogoče neposredno darovati za šoloobvezne otroke v Sloveniji.


Povzeto po besedilu generalnega tajnika Slovenske karitas Imreja Jerebica.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh