Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas razdelila že 4 milijone evrov pomoči prizadetim v ujmi

Za vas piše:
J. P.
Objava: 10. 10. 2023 / 14:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2023 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas razdelila že 4 milijone evrov pomoči prizadetim v ujmi
Terenski obisk Karitas na Koroškem. FOTO: Irek Dorozanski

Karitas razdelila že 4 milijone evrov pomoči prizadetim v ujmi

Slovenska karitas je prek škofijskih in župnijskih Karitas doslej ljudem v stiski, ki so jih prizadele avgustovske poplave, z darovi posameznikov in podjetij razdelila že več kot 4 milijone evrov pomoči, septembra pa sodelovala pri izplačevanju polovice od 10 milijonov evrov vladne finančne prve pomoči.

Slovenska karitas se je na posledice ujme odzvala že 4. avgusta s prvo pomočjo z namestitvami, materialom, finančnimi sredstvi in boni za trgovske centre. Po septembrskem izplačilu polovice prve finančne pomoči vlade Karitas oktobra nadaljuje pomoč pri sanaciji domov s sredstvi zbranih darov posameznikov in donacijami podjetij. Finančna pomoč Karitas je doslej zajela nad 4800 gospodinjstev.

Preostanek bo razdeljen do konca meseca

Od dosedanjih razdeljenih več kot 4 milijonov evrov pomoči jih je bilo dobrih 3,5 milijona evrov v obliki finančne pomoči gospodinjstev, približno pol milijona pa v materialni obliki, preostanek zbranih sredstev bo Karitas razdelila do konca meseca, s čimer bo glavnina pomoči, s katero Karitas trenutno razpolaga, porabljena.

Osredotočanje na tiste, ki imajo za nameček še slabšo socialno sliko

»Karitas lahko ob tako velikem številu prizadetih gospodinjstev zlasti lajša stiske in se osredotoča na tiste, ki imajo ob veliki škodi še slabšo socialno sliko, zato apeliramo na vsa prizadeta gospodinjstva, naj – če še niso – nujno zaprosijo tudi za izredno denarno socialno pomoč, ki jo lahko v primeru poplav prejmejo na CSD ne glede na svoje materialno stanje,« opozarjajo v Slovenski karitas.

Prostovoljca YoungCaritas na terenu. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Na terenu še vedno 400 sušilcev

Ta čas so za tiste, ki lahko obnavljajo domove, največje potrebe po finančnih sredstvih in pridobivanju dobrih izvajalcev. Prek Karitas je na terenu še vedno nad 400 sušilcev, saj mnoga gospodinjstva še niso posušila stanovanj in jih torej še potrebujejo. V največji stiski so naselja, ki domove še imajo, a še vedno ne vedo, ali jih bodo sploh lahko obnavljali ali ne.

Čimprejšnji sprejem zakona o obnovi

Obenem so v stiski gospodinjstva z izjemno veliko škodo, ki kljub dosedanji pomoči humanitarnih organizacij in države sama ne morejo rešiti svoje situacije, zato je nujen čimprejšnji sprejem zakona o obnovi, na osnovi katerega bodo prizadeti lahko vedeli, v kakšnem obsegu in kdaj lahko računajo na večjo pomoč države, svarijo v Slovenski karitas.

Psihosocialna pomoč

Pomagajo še vedno tudi s psihosocialno pomočjo. Strokovni svetovalci z daljšimi razbremenilnimi pogovori pomagajo še posebej ranljivim članom gospodinjstev, zlasti starejšim in samim. Septembra je 12 strokovnjakov izvedlo 486 ur razbremenilnih pogovorov na terenu, pretežno v Savinjski regiji in delno tudi na Koroškem.

Pomoč z izsuševalci. FOTO: arhiv Slovenske karitas

Več kot 1100 obiskov prostovoljcev

»Skupaj je bilo opravljenih tudi več kot 1100 obiskov prostovoljcev, ki so opravili krajše razbremenilne pogovore. Sodelavci župnijskih in škofijskih Karitas so s pogovorom in koordinacijo pomoči še vedno najbližje družinam in posameznikom, ki so jih prizadele poplave,« še izpostavlja generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Vsaj še leto dni

Karitas bo najbolj prizadeta gospodinjstva spremljala vsaj še leto dni in tudi konkretno pomagala z mednarodnimi sredstvi, zlasti v sklopu projekta s Karitas Poljske. Še vedno deluje tudi koordinacijski center za zbiranje prostovoljcev in razpored na delovišča za pomoč pri sanaciji in obnovi. Škofijske karitas pomagajo na poplavljenih območjih tudi v sklopu druge materialne pomoči, kot so šolske potrebščine, kurjava, hrana in vse, kar lahko razbremeni proračun prizadetih gospodinjstev.

Kako še pomagati?

Zbiranje sredstev še vedno poteka, prispevek je možno nakazati na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; sklic: SI00 624; koda: CHAR; namen: POMOČ POPLAVE. Prispevati je mogoče tudi 5 ali 10 evrov s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919. »Slovenska karitas se zahvaljuje vsem prostovoljcem, koordinatorjem, posameznikom, podjetjem in mednarodni mreži Caritas za vso pomoč in podporo. Hvala, da niste pozabili na ljudi, ki so jih prizadele poplave,« je hvaležen Tomažič.

Nalaganje
Nazaj na vrh