Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kateheza Anje Kastelic za 2. nedeljo po božiču [VIDEO]

Objava: 02. 01. 2022 / 12:26
Oznake: Molitev, Sveto pismo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2022 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kateheza Anje Kastelic za 2. nedeljo po božiču [VIDEO]
Avtorica videokateheze za 2. nedeljo po božiču je Anja Kastelic. FOTO: Tatjana Splichal

Kateheza Anje Kastelic za 2. nedeljo po božiču [VIDEO]

Anja Kastelic, ki je lani poleti v Assisiju izpovedala večne zaobljube v Bratstvu Veselje evangelija (Evangelii Gaudium), je v katehezi za 2. nedeljo po božiču razmišljala o Božji besedi in se pri tem naslonila na današnji Janezov evangeljski odlomek.

'V začetku je bila Beseda. Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.' Anja Kastelic v začetku kateheze, ki je v celoti dosegljiva v videoposnetku (vir: YT Bratstvo Evangelii Gaudium), izpostavi, da je Bog beseda, odnos, živa oseba, ki si želi stopati v odnos z nami in biti nenehno v njem.


Poganjek, ki išče dobro zemljo našega srca

»Božja beseda prihaja vsak dan znova kot poganjek, da poišče dobro zemljo našega srca, da se lahko vsadi notri, požene korenine in rodi sad. To so globoki, počasni, stalni procesi,« poudarja Anja Kastelic. In, dodaja, blagor človeku, ki odpre srce in ima dva milimetra dobre zemlje, ki ju da na razpolago Gospodu, ki želi tam vstopiti in se ušotoriti v njegovem življenju, v njegovi konkretnosti.

Ne prepoznamo dobre hrane

»Kako zelo popačen pogled je nastal po grehu, da ne prepoznamo tistega, iz katerega smo izšli. Da ne prepoznamo dobre hrane, da jo zavračamo – enako kot lačen človek, ki si ne upa niti priznati, da je lačen, kaj šele sprejeti dobre hrane, dopuščati dobro, lepo, kar mu je namenjeno,« poudari Kasteličeva.

Jezus je bil rojen pod postavo, da bi nas izpeljal iz postave v milost, da bi ne bili več sužnji, temveč bi v Kristusu, ki je povezal človeško in Božjo naravo, smeli postati sinovi. In ker smo v Kristusu, nam Oče lahko pošlje Svetega Duha. In ga je dal v nas, ker smo del Kristusa. (Anja Kastelic)

Eno samo zrenje Božje odločitve, da stopi k nam

Božični prazniki so po njenem eno samo zrenje Božje odločitve, da stopi k nam in nam daje iz svoje polnosti milost za milostjo, da vstopa v našo praznino, vedoč, da nimamo nič, da bi lahko zajemali iz njega. »Kako težko nam je zgolj – brez umika, opravičevanja, skrivanja, krivde, teme, pretvarjanja, preračunavanja – sprejeti njegov dar, da bi bili sinovi,« Anja nadaljuje katehezo.

Rojen pod postavo, da bi nas izpeljal iz postave v milost

»Jezus je bil rojen pod postavo, da bi nas izpeljal iz postave v milost, da bi ne bili več sužnji, temveč bi v Kristusu, ki je povezal človeško in Božjo naravo, smeli postati sinovi. In ker smo v Kristusu, nam Oče lahko pošlje Svetega Duha. In ga je dal v nas, ker smo del Kristusa,« izpostavi Anja Kastelic.

Božja beseda prihaja vsak dan znova kot poganjek, da poišče dobro zemljo našega srca, da se lahko vsadi notri, požene korenine in rodi sad. FOTO: Tatjana Splichal

Čisto nedolžno jedro, kjer kraljuje Božja beseda

Kajti vsak od nas ima v sebi, četudi lahko polno grehov, tudi čisto nedolžno jedro, kjer kraljuje Božja beseda, Kristus, Božja milost, kar nas dela velike, to je izvir v nas, kamor gremo vedno zajemat in bomo vselej prejeli milost in resnico, je še prepričana Kasteličeva.

Živeti iz Očetovega naročja, ki ne zataji

In kam nas kliče Božja beseda to novo leto? »Preprosto, da bi si upali še radikalneje živeti to, kar je Gospod za nas že naredil; kar je naša resnica, ker se je On odločil, da nas obdaruje v svojem ljubljenem, da postanemo resnično sinovi. Poklicani smo, da bi to zares živeli, da ne bi živeli iz lastne omejenosti in ogroženosti, temveč vedno znova iz Očetovega naročja, ki ne zataji. Če ljudje zatajimo, ranimo, Oče ne zataji. Očetovo naročje je vedno odprto, s Kristusom pa je že pri nas in mi že v njem.«

Da bi tudi mi postali naročje za ta utrujen in lačen svet

Anja Kastelic je katehezo na 2. nedeljo po božiču zaključila z željo, naj nas ta Božji blagoslov, ki počiva v nas in je del nas, spremlja, da bi res živeli kot živi kruh za ta svet in da bi tudi mi postali naročje za ta utrujen in lačen svet.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh