Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monika Pegam, katehistinja v službi Boga, otrok in župnije

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 11. 09. 2023 / 05:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2023 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Monika Pegam, katehistinja v službi Boga, otrok in župnije
Monika Pegam. FOTO: Osebni arhiv

Monika Pegam, katehistinja v službi Boga, otrok in župnije

Monika Pegam prihaja iz župnije Selca nad Škofjo Loko. Z možem Janezom imata šest otrok, starih med 3 in 17 let. Doma imajo kmetijo, zato je njen vsakdan vedno pester, ob tem pa je zaposlena kot katehistinja na štirih župnijah. Ob začetku veroučnega leta smo jo povprašali o njenem poklicu.

Zakaj ste radi katehistinja?

Rada sem katehistinja, ker imam rada Boga in otroke. Nekaj je v meni, kar me žene, da govorim otrokom o Bogu in o tem, da je življenje z Bogom lepo.

Kako se je črtala vaša poklicna pot, kaj vas je vodilo do poklica katehistinje?

Po Škofijski klasični gimnaziji sem se vpisala na dvopredmetni študij teologije na Teološki fakulteti in pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanimala so me vprašanja o Bogu, duhovne vsebine, smisel življenja, vzgoja, otroci. Proti koncu študija sem začela z veroukom za 1. in 2. razred v domači župniji. Leta 2005 sem diplomirala in se poročila. Na OŠ Orehek sem v svetovalni službi eno šolsko leto opravljala pripravništvo in ob koncu naredila strokovni izpit.

Bolj kot svetovalno delo v šoli me je veselila kateheza.

Rodil se je prvi otrok in dve leti za njim še drugi. Bolj kot svetovalno delo v šoli me je veselila kateheza. Od sošolke Simone s Teološke fakultete sem izvedela, da obstajajo katehistinje, ki so zaposlene za polovični delovni čas. Stopila sem v stik z eno od njih in z g. Tadejem Stegujem, ki je takrat urejal tovrstne zaposlitve za ljubljansko nadškofijo. Septembra 2009 sem se zaposlila kot pastoralna asistentka, z župniki župnij Selca, Železniki in Stara Loka pa smo sklenili dogovor o tem, koliko ur kateheze bom kje prevzela. V 14 letih, odkar sem zaposlena, se je nekaj župnij, kjer delam, zamenjalo. Štirikrat sem res brez skrbi, kaj bo s službo, lahko šla na porodniško. Letos bom katehistinja v Selcih, Bukovščici, Besnici in pri Svetem Lenartu.

Kaj vse zajema vaše delo? Imate poleg verouka v župnijah še druge naloge?

V glavnem moje delo zajema katehezo, od 10 do 12 ur na teden. Katere razrede bom katehezirala, mi določijo župniki. Oni tudi izberejo, kateri učbeniki in delovni zvezki se bodo uporabljali, ali bodo liturgični zvezki ali ne. Na kakšen način bom katehezo izpeljala, pa je povsem prepuščeno meni, pri tem se čutim zelo svobodna in to mi je všeč.

V vseh teh letih sem poleg kateheze pomagala pri vpisu otrok, pripravljala otroke na prvo sveto spoved, prvo sveto obhajilo in sveto birmo ter bila navzoča pri teh dogodkih, z eno skupino smo sodelovali pri MKI (Mavrično-katehetske igre), pripravila ali pa sodelovala sem pri srečanjih za starše, bila s prvoobhajanci na duhovnih vajah na Bledu, pomagala s katehetskimi nasveti animatorjem na oratoriju … V eni od župnij z veroučenci nekajkrat letno sodelujemo pri sveti maši, kateheti imamo katehetske sestanke.

Oblike sodelovanja se spreminjajo, saj so si tudi župniki med seboj različni. Hvaležna sem domačemu župniku, ki razume, da imam otroke, in me ne zasipa z dodatnimi nalogami. Nikoli od njega nisem dobila občutka, da premalo naredim za župnijo, čeprav sem zaposlena.

Na Jalovcu z možem in hčerko. FOTO: Osebni arhiv Monike Pegam 

Kako je torej videti vaš delovnik?

Urnik imam trenutno razporejen tako, da imam v ponedeljek štiri ure kateheze na dveh lokacijah, v torek pet ur na dveh lokacijah in v sredo tri ure na dveh lokacijah. Na vsako uro kateheze se pripravim en večer prej, včasih pa mi kakšna stvar pride na misel še dopoldne in jo potem še čisto svežo prinesem h katehezi. Za katehezo, ki je takoj po pouku, se dogovarjam s šolo in v glavnem zelo lepo sodelujemo.

Urnik kateheze mi je kot mamici vseskozi omogočal, da mi svojih otrok ni bilo treba voziti v vrtec ter da tisti, ki so ob moji odsotnosti čuvali otroke (domači), z varstvom niso bili obremenjeni po cele dneve.

Kako je formalno urejena vaša zaposlitev in kako je s plačilom?

Formalno sem zaposlena preko škofije. Škofija z župniki župnij, s katerimi se dogovorim, da bom pri njih katehezirala, napravi dogovor, kolikšen delež za mojo plačo bo prispevala posamezna župnija. Imamo tudi varstvo pri delu in zdravniške preglede.

V čem se vaše delo razlikuje od dela tistih, ki katehezo izvajajo prostovoljno?

Ker je biti katehistinja moja zaposlitev, sem za razliko od prostovoljcev časovno bolj na razpolago. V župniji lahko prevzamem več kot eno ali dve uri kateheze na teden, kar pomeni, da lahko bolj razbremenim župnika. Kar nekaj ur verouka imam takoj po šoli, tako da staršem ni treba popoldne še enkrat voziti otrok. Če bi imela drugo službo, bi pred 16.00 težko imela še katehezo, pa tudi nekateri starši takrat še niso iz služb.

Če bi imela drugo službo, bi pred 16.00 težko imela še katehezo.

Kaj župnija še pridobi z zaposlitvijo katehistinje ali kateheta?

O tem bi morali vprašati župnike … Župniki in njihovi pogledi na zaposlovanje katehetov so namreč res zelo različni.

Omenili ste že učna gradiva. Katera uporabljate? Ali obstoječi učbeniki in delovni zvezki veroučence še pritegnejo?

Obstoječi delovni zvezki za prvo triado se mi zdijo kar v redu in uporabni, za drugo triado so zdaj v prenovi in novih še nisem preizkusila, prejšnji za 4. razred mi je v redu, za 5. razred se mi zdi preobsežen, za 6. razred pa mi ni všeč, ker je najprej nekaj Stare zaveze, potem pa Nove, nima neke rdeče niti. Od učbenikov za tretjo triado bi pohvalila Radi živimo.

Pa liturgični zvezki?

Na župnijah, kjer kateheziram, se liturgični zvezki uporabljajo. Otrokom in staršem jih osmišljamo na način, da je to priložnost, da ko otrok išče odgovor na vprašanje na nalepki, se družina še enkrat ustavi ob nedeljski Božji besedi. Vsaka stvar ima pluse in minuse.

Podobno kot v drugih poklicih je tudi za katehete pomembno izpopolnjevanje teološko-pedagoških znanj. Se udeležujete organiziranih izobraževanj?

Udeležujem se nekaterih izobraževanj, ki jih organizira Slovenski katehetski urad. Vsako srečanje me duhovno obogati, zelo dragoceno mi je srečati se ter si izmenjati mnenja z drugimi kateheti in katehistinjami. Če se le da, se udeležim študijskega posvetovanja jeseni ter katehetskega simpozija spomladi.

Zelo dragoceno mi je srečati se ter si izmenjati mnenja z drugimi kateheti in katehistinjami.

Delo oznanjevanja evangelija otrokom zveni skoraj sanjsko, vendar ni vedno tako. S katerimi izzivi se prepleta vaš delovnik?

Najtežje je zame zaključevanje ocen in pisanje le-teh v spričevalo. Najbolj trpim v mesecu maju, ko gledam in tuhtam, koliko kdo zasluži za znanje, domače naloge, sodelovanje in vedenje. Neprijetno mi je tudi ocenjevanje obiska svete maše. Zavedam se, da se vsi niso enako trudili in da ne zaslužijo vsi enako, pa vendar se mi z leti zdi, da kateheza ni področje, ki bi ga lahko spravili v številčne ocene, še v opisne težko. Najraje bi samo napisala, da je veroučenec v tem in tem letu obiskoval katehezo. Zaenkrat tega še ne morem narediti …

Biti katehistinja nikoli ni samo služba. Kaj vas kljub nepopolnim okoliščinam žene in vam daje moč za delo, ki ga opravljate?

Ko se peljem h katehezi, v avtu molim za odprtost Svetemu Duhu, za pomoč, da bi izbrala prave besede in dejanja, da bi bila orodje v Božjih rokah, da bi otroci po meni začutili, da jih ima Bog rad.

Nalaganje
Nazaj na vrh