Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco o temeljnih dejavnikih krščanskega življenja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 10. 2022 / 11:52
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco o temeljnih dejavnikih krščanskega življenja
Papež med splošnimi avdiencami nadaljuje vrsto katehez na temo razločevanja duhov. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco o temeljnih dejavnikih krščanskega življenja

Molitev in samospoznanje nam pomagata, da se notranje osvobodimo, da duhovno rastemo in najdemo svoj prostor v življenju, je papež Frančišek dejal v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu, ko je nadaljeval vrsto katehez na temo razločevanja duhov.

»Zadnjič smo obravnavali temo razločevanja in pri tem nepogrešljiv dejavnik izpostavili molitev, ki jo razumemo kot bližino in zaupanje v Boga. Danes bi rad dodal, da je za dobro razločevanje duhov potrebno tudi samospoznavanje. To namreč vključuje naše človeške sposobnosti: spomin, razum, voljo in ljubezen. Pogosto ne znamo razločevati, ker samih sebe ne poznamo dovolj dobro in zato ne vemo, kaj si v resnici želimo,« je papež po navedbah spletnega portala Vatican News začel svoje razmišljanje.

Mnoge težave, tudi v duhovnem življenju, so posledica dejstva, da sami sebe ne poznamo zares in si tega včasih niti zares ne želimo.

Spoznaj samega sebe

Mnoge težave, tudi v duhovnem življenju, so posledica dejstva, da sami sebe ne poznamo zares in si tega včasih niti zares ne želimo, je pojasnil sveti oče in ob tem navedel besede duhovnega pisatelja Thomasa Greena:

»Prišel sem do prepričanja, da največja ovira za resnično razločevanje (in za resnično rast v molitvi) ni nedoumljivost Boga, temveč dejstvo, da se ne poznamo dovolj ali pa se sploh nočemo spoznati takšni, kakršni v resnici smo. Skoraj vsi se skrivamo za masko, ne le pred drugimi, ampak tudi ko se pogledamo v ogledalo.«

FOTO: Vatican Media

Vsakdanje izpraševanje vesti

Pri tem je papež svetoval, da se moramo pri vsem, kar počnemo, vprašati, ali to počnemo zato, da bi se odlikovali in se postavili pred drugimi, ali zato, ker želimo služiti skupnosti. »Pogosto se nas dotakne tisto, kar slišimo v televizijski oddaji ali oglasu, dotakne našega srca in nas prisili, da se nehote obrnemo v tisto smer. Vprašajte se tudi: ali sem svoboden ali se pustim voditi trenutnim občutkom, trenutnim izzivom?«

Izpraševanje vesti je dobra navada, da v miru pregledamo dogodke minulega dne in se naučimo, kaj moramo upoštevati pri svojih ocenah in odločitvah.

Papež kot pomoč pri dobrem razločevanju predlaga vsakdanje izpraševanje vesti: »Izpraševanje vesti, to je dobra navada, da v miru pregledamo dogodke minulega dne in se naučimo, kaj moramo upoštevati pri svojih ocenah in odločitvah, kaj se nam zdi pomembno, kaj iščemo in zakaj - in kaj smo končno našli. Predvsem se moramo naučiti, da bomo znali prepoznati, kaj nam izpolnjuje srce. Kajti le Gospod nam lahko da gotovost, da smo dragoceni. Na križu nam to govori vsak dan: umrl je za nas, da bi nam pokazal, kako dragoceni smo v njegovih očeh. Nobena ovira ali neuspeh ne more preprečiti njegovega nežnega objema.«

Uničen dom v Zaporožju. FOTO: Vatican Media

Ne popuščajte v molitvi za mir v Ukrajini!

Sveti oče je med današnjo splošno avdienco v luči še vedno trajajoče vojne v Ukrajini znova pozval tudi k nadaljnji molitvi za mir: »Ne pozabimo moliti za mučeniško Ukrajino in vedno prosimo Boga za dar miru,« je ob koncu splošne avdience povabil zbrane vernike.

Zaupajmo v Božje usmiljenje, ki lahko spremeni srca, in v materinsko priprošnjo Kraljice miru!

Pred tem je cerkveni voditelj v pozdravu poljsko govorečim romarjem omenil tudi vojno v sosednji državi: »Prisrčno pozdravljam romarje s Poljske, ki so danes tukaj. Danes se spominjamo svete Favstine Kowalske. Po njej je Bog svetu pokazal, da mora iskati odrešitev v njegovem usmiljenju. Tega se moramo spomniti predvsem danes, ko mislimo predvsem na vojno v Ukrajini. Kot sem dejal prejšnjo nedeljo pri molitvi angelovega češčenja: zaupajmo v Božje usmiljenje, ki lahko spremeni srca, in v materinsko priprošnjo Kraljice miru. Iz srca vas blagoslavljam.«

Nalaganje
Nazaj na vrh