Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: molitev je nepogrešljiva pomoč pri razločevanju [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 09. 2022 / 11:13
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: molitev je nepogrešljiva pomoč pri razločevanju [VIDEO]
Razločevanje, je v današnji katehezi dejal papež, je del življenja, zato ni vedno povsem gotovo. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: molitev je nepogrešljiva pomoč pri razločevanju [VIDEO]

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo splošno avdienco izpostavil pomen molitve pri razločevanju, ki nam omogoča, da vstopimo v bližino z Bogom.

V nadaljevanju katehez o razločevanju je dejal, da je molitev »nepogrešljiva pomoč pri duhovnem razločevanju, še posebej, kadar gre za čustva«, saj nam omogoča, da »presežemo misli in vstopimo v bližino z Gospodom z naklonjeno spontanostjo«, poroča spletni portal Vatican News. Tudi skrivnost življenja svetnikov je »v poznavanju in zaupanju v Boga, ki v njih raste in jim omogoča, da vedno lažje prepoznavajo, kaj je všeč Njemu«.


Za razločevanje je potreben celoten jaz

Razločevanje, je nadaljeval sveti oče, je del življenja, zato ni vedno povsem gotovo. Ob navajanju besed apostola Pavla je opozoril, da tudi takrat, ko vemo, kaj bi morali storiti, tega ne storimo vedno. Ravno zato, ker smo ljudje več kot zgolj razumski stroji, so naša čustva in naklonjenost pomemben del razločevanja Božje volje in njenega izpolnjevanja, je pojasnil papež.

Obsedeni človek zaradi hudiča v sebi ne more sprejeti Jezusa.

V današnjem nagovoru je izpostavil prvi čudež, zapisan v evangeliju po Marku, kjer Jezus opravi obred eksorcizma in človeka osvobodi »lažne podobe Boga, ki jo je satan vsiljeval od vsega začetka: da Bog ne želi naše sreče«. Obsedeni človek zaradi hudiča v sebi ne more sprejeti Jezusa.

Papež med današnjo avdienco v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Tudi čustva nam pomagajo pri razločevanju

Papež se je nato obrnil na mladega bogataša iz evangelija po Mateju, ki je žalosten odšel, potem ko mu je Jezus predlagal, naj se odpove vsemu, kar ima, da bi mu sledil. Po besedah svetega očeta sta žalost ali strah znamenje oddaljenosti od Boga: zaradi navezanosti na zemeljske dobrine je mladenič težko izpolnil željo svojega srca. Po drugi strani pa je veselje znamenje resničnega srečanja z Jezusom.

Z molitvijo rastemo v poznavanju Boga.

Razločevanje je lahko še vedno zahtevno, saj nas videz zelo pogosto zavede. Toda z molitvijo rastemo v poznavanju Boga, ki »se lahko na nežen način sooča z našimi dvomi, tako da je naše življenje vedno bolj dovzetno za njegovo 'nežno luč', kot se je lepo izrazil sveti Janez Henrik Newman«. Pri tem so nam resnično lahko zgled svetniki, ki »sijejo z odsevno svetlobo in v preprostih potezah svojega dne kažejo ljubečo navzočnost Boga, ki naredi nemogoče za mogoče«.

Naj rastemo v milosti življenja v prijateljskem odnosu z Gospodom, kot prijatelj, ki govori s prijateljem.

Kot zakonca, ki si postaneta podobna po mnogih letih skupnega življenja, je dejal papež, nam lahko učinkovita molitev pomaga, da rastemo v podobnosti z Bogom, in nam pomaga prepoznati Božjo voljo v našem življenju. Sveti oče je današnjo katehezo sklenil z molitvijo, da bi rasli v milosti življenja »v prijateljskem odnosu z Gospodom, kot prijatelj, ki govori s prijateljem«.

Novo življenje poleg uničene stavbe v ukrajinskem Izjumu. FOTO: Vatican Media

Molitev za »mučeno« Ukrajino

Po katehezi je papež zbrane vernike povabil k molitvi za trpeče ukrajinsko ljudstvo, ki že sedem mesecev živi v vojni. Kot je dejal, Ukrajina v zadnjega pol leta »zelo trpi, njeni ubogi ljudje pa so kruto preizkušani«. Povedal je še, da je govoril s kardinalom Konradom Krajewskim, svojim »socialnim delavcem«, ki se je pred dnevi vrnil s svojega četrtega potovanja v Ukrajino in papeža seznanil s »strašljivimi« razmerami v tej državi: »Pomislimo na Ukrajino in molimo za to mučeniško ljudstvo,« je povabil sveti oče.

Naj praznik nadangelov Mihaela, Gabriela in Rafaela, ki ga praznujemo jutri, v vsakomur povzroči iskreno vztrajanje pri Božjem načrtu.

Molitev za vatikansko žandarmerijo

Pred jutrišnjim bogoslužnim praznikom nadangelov Mihaela, Gabriela in Rafaela, ki ga obhajamo 29. septembra, je sveti oče povabil k molitvi za vatikansko žandarmerijo, katere zavetnik je sveti nadangel Mihael.

Papež je molil, da bi vatikanski žandarji vedno sledili zgledu svetega nadangela in da bi jih Gospod blagoslovil za vse dobro, ki ga storijo. Nebeškega Očeta je prosil, naj praznik nadangelov Mihaela, Gabriela in Rafaela, ki ga praznujemo jutri, »v vsakomur povzroči iskreno vztrajanje pri Božjem načrtu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh