Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri splošni avdienci o »Kazahstanu, deželi srečevanj«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 09. 2022 / 11:32
Oznake: Cerkev, Nemiri, Papež, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri splošni avdienci o »Kazahstanu, deželi srečevanj«
Papež je znova pozval k molitvi in bližini ukrajinskemu ljudstvu. FOTO: Vatican Media

Papež pri splošni avdienci o »Kazahstanu, deželi srečevanj«

Papež Frančišek se je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu spominjal svojega 38. apostolskega potovanja v Kazahstan, ki ga je obiskal kot »romar miru« v času vojne, in ob tem odločno pozval k zavračanju jedrskega orožja.

Sveti oče tudi moli, da bi sklepi medverskih voditeljev, zbranih na kongresu v Nursultanu, imeli konkretne posledice v vsakdanjem življenju. Med katehezo je spomnil na svoje »romanje miru« v to srednjeazijsko državo, posvečeno medverskemu dialogu, edinosti in miru, še posebej v času, ko je svet v primežu vojnih spopadov.

Sadovi vere

Papež se je spomnil na Cerkev v tej državi in dejal, da je bil »izredno vesel srečanja s skupnostjo srečnih, radostnih ljudi, polnih navdušenja«. Kot je izpostavil, je »katoličanov v tej veliki državi malo«. Toda to stanje, če ga živimo z vero, lahko prinese evangeljske sadove: najprej blagoslov majhnosti, biti kvas, sol in luč, ki se zanaša zgolj na Gospoda, ne pa na kakršno koli obliko človeške pomembnosti.

Pomanjkanje v številčnosti kazahstanske katoličane vabi k razvijanju odnosov s kristjani drugih veroizpovedi in tudi k bratstvu z vsemi.

Papež je opozoril, da pomanjkanje v številčnosti vabi k razvijanju odnosov s kristjani drugih veroizpovedi in tudi k bratstvu z vsemi. »Torej majhna čreda, da,« tako sveti oče, »vendar odprta, ne zaprta, ne obrambna, odprta in zaupljiva v delovanje Svetega Duha, ki svobodno veje, kjer hoče in kakor hoče.«

Mučenci vere

Papež je spomnil tudi na evharistično slavje za to majhno, toda radostno čredo na razstavišču Expo 2017 v kazahstanski prestolnici Nursultan: »Spomnili smo se mučencev tega svetega Božjega ljudstva, mož in žena, ki so v dolgem obdobju preganjanja tako trpeli za vero.« Omenil je tudi praznik svetega križa, ki smo ga obhajali prav na dan bogoslužja v Nursultanu.

FOTO: Vatican Media

Kristusov križ, naše sidro in upanje, ki nikoli ne razočara

»V svetu, v katerem se prepletata napredek in nazadovanje, Kristusov križ ostaja sidro odrešenja: znamenje upanja, ki ne razočara, ker temelji na ljubezni usmiljenega in zvestega Boga.

Papež se je znova zahvalil predsedniku republike in drugim pristojnim v Kazahstanu za prisrčen sprejem in za velikodušna organizacijska prizadevanja: »Iskreno se zahvaljujem tudi škofom in vsem sodelavcem za veliko delo, ki so ga opravili, in še posebej za veselje, ki so mi ga izkazali, ko smo se lahko vsi skupaj srečali

Papež je pohvalil prizadevanja »za izgradnjo sveta, v katerem drug drugemu prisluhnemo in se spoštujemo v različnosti«.

Gradimo svet medsebojnega spoštovanja

Papež je pohvalil pobudo kongresa voditeljev svetovnih in tradicionalnih religij: to pobudo že dvajset let izvajajo oblasti države, ki se svetu predstavlja kot kraj srečevanj in dialoga, v tem primeru na verski ravni, in tako kot vodilni dejavnik pri spodbujanju miru in človeškega bratstva.

Sveti oče je pohvalil njeno zavzetost, da postavi religije v središče prizadevanj »za izgradnjo sveta, v katerem drug drugemu prisluhnemo in se spoštujemo v različnosti«.

Frančišek je spomnil na svoje predhodnike, ki so tlakovali pot medverskega bratstva.

Treba je priznati zasluge

Papež je spomnil, da so udeleženci kongresa obravnavali in potrdili sklepno izjavo, ki je nadaljevanje izjave o človeškem bratstvu, podpisane februarja 2019 v Abu Dabiju. »Ta korak naprej si rad razlagam kot sad potovanja, ki se je začelo od daleč: pri tem imam v mislih zgodovinsko medversko srečanje za mir, ki ga je papež Janez Pavel II. leta 1986 sklical v Assisiju; mislim na daljnoviden pogled Janeza XXIII. in Pavla VI., pa tudi velikih duš drugih religij – tu se bom omejil na Mahatmo Gandhija.«

FOTO: Vatican Media

Spomin na številne mučence

»Toda kako se ne bi spomnili tolikih mučencev, mož in žena vseh starosti, jezikov in narodov, ki so s svojim življenjem plačali zvestobo Bogu miru in bratstva? Vemo: slavnostni trenutki so pomembni, toda na koncu je vsakdanja predanost, je konkretno pričevanje, ki gradi boljši svet za vse.« Poleg kongresa, je pojasnil sveti oče, »mi je to potovanje dalo priložnost, da sem se srečal z oblastmi Kazahstana in Cerkvijo, ki tam živi«.

V svojih nagovorih je izpostavil poklicanost Kazahstana, da je država srečevanj: tam namreč sobiva približno sto petdeset etničnih skupin, ki govorijo več kot osemdeset jezikov. Ta poklicanost, ki je posledica njegovih zemljepisnih značilnosti in zgodovine, je bila sprejeta in potrjena kot pot, ki si zasluži spodbudo in podporo. Papež je tudi izrazil upanje, »da se bo nadaljevala gradnja vedno zrelejše demokracije, ki se lahko učinkovito odziva na potrebe celotne družbe«.

 Že zdaj je treba priznati, da je Kazahstan sprejel zelo pozitivne odločitve, na primer zavrnitev jedrskega orožja ter dobre energetske in okoljske politike.

Kazahstanske najboljše prakse in primeri

To je težka naloga, je dejal papež, za katero je potreben čas. »Toda že zdaj je treba priznati, da je Kazahstan sprejel zelo pozitivne odločitve, na primer zavrnitev jedrskega orožja ter dobre energetske in okoljske politike.«

Papež se je na koncu zahvalil Bogu za apostolsko potovanje, molil za njegove sadove in za življenje romarske Cerkve v tej državi.

Poziv k molitvi in bližini ukrajinskemu ljudstvu

Ob koncu splošne avdience je papež vse vernike pozval, naj bodo v mislih in molitvah blizu »plemenitemu in mučeniškemu« ukrajinskemu ljudstvu. Pojasnil je, da se je včeraj pogovarjal s kardinalom Krajewskim, ki je trenutno v Ukrajini na svojem četrtem humanitarnem in pastoralnem obisku. Kardinal je papežu posredoval najnovejše informacije in vtise o tem, kar je papež označil kot »strašljive razmere v izmučeni Ukrajini«.

Nalaganje
Nazaj na vrh