Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Krajewski v Ukrajini: občudovanja vreden pogum!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 09. 2022 / 09:13
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 21:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Krajewski v Ukrajini: občudovanja vreden pogum!
»Ta kardinal ima jajca,« je neposreden ameriški katoliški časnikar John Allen. FOTO: Vatican Media

Kardinal Krajewski v Ukrajini: občudovanja vreden pogum!

Kardinal Konrad Krajewski, prefekt Dikasterija za službo dejavne ljubezni, je bil tarča obstreljevanja, ko je v teh dneh znova razdeljeval humanitarno pomoč, tokrat v bližini ukrajinskega mesta Zaporožje. Kardinal je nepoškodovan in nadaljuje svoje poslanstvo v imenu papeža Frančiška.

Kardinal Krajewski je v Ukrajini že četrtič, odkar je Rusija 24. februarja napadla to evropsko državo. Tam dostavlja humanitarno pomoč, deli rožne vence in prinaša duhovno bližino svetega očeta. Poljski kardinal je najprej odpotoval v Odeso, nato v Zaporožje, pričakujejo pa ga tudi v Harkovu.

Poseben dan

Kardinal Krajewski je v telefonskem pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil, zakaj je tokratni obisk v Ukrajini zanj malce poseben. Minulo soboto je obhajal deveto obletnico svojega škofovskega posvečenja in ta dan je preživel v bližini ukrajinskega mesta Zaporožje skupaj s katoliškim škofom, protestantskim škofom in ukrajinskim vojakom.

Kardinal je obiskal ljudi na frontni črti, kamor po njegovih besedah »razen vojakov nihče več ne stopi« zaradi nenehnega obstreljevanja. 

Z njihovo pomočjo je na svoje tovorno vozilo naložil zaloge in se odpeljal na frontno črto, kamor po njegovih besedah »razen vojakov nihče več ne stopi« zaradi nenehnega obstreljevanja. Želel je pomagati prav tem ljudem, ki so obtičali na nikogaršnjem ozemlju, jim izkazati sočutje ter jim razdeliti živila in druge pripomočke.

FOTO: Vatican Media

Tarče obstreljevanja

Ko je kardinal do konca raztovoril zaloge za nekatere tamkajšnje prebivalce, pa se je skupaj s svojimi spremljevalci znašel pod streli lahkega orožja. Zatekli so se na varno, kardinal pa je po dogodku za Vatican News pojasnil: »Prvič v življenju nisem vedel, kam naj zbežim … ker ni dovolj, da zgolj bežiš. Vedeti moraš, kam se zateči.«

V teh razmerah lahko samo molimo in ponavljamo: Jezus, zaupam vate!

Posredovanje papeževe bližine in pomoči

Kardinal Krajewski in njegovi spremljevalci niso utrpeli poškodb in so nadaljevali razdeljevanje pomoči, naložene v dostavnem vozilu. Kardinal je razdelil tudi vse rožne vence, ki jih je pripeljal iz Vatikana in jih je pred tem blagoslovil papež Frančišek. Ljudje, ki so jih prejeli, so si jih po kardinalovih besedah obesili okoli vratu.

Po neljubem dogodku na obletnico svojega škofovskega posvečenja je kardinal Krajewski ponovil svoje prepričanje, da v teh razmerah »lahko samo molimo in ponavljamo: Jezus, zaupam vate!«

FOTO: Vatican Media

»Ta kardinal ima jajca«

Ameriški časnikar John Allen, urednik katoliškega portala Crux, je ob kardinalovem pogumnem ravnanju zapisal: »Kot pisec se včasih zavedaš, da se boš znašel v težavah, in tudi tokrat je tako. O poljskem kardinalu Konradu Krajevskem, desni roki papeža Frančiška na področju dobrodelnosti, je treba nekaj povedati na glas, vendar se že med pisanjem teh besed zavedam, da bom za to plačal. Pa kljub temu: ljudje, ta kardinal ima 'jajca'!«

Vem, je nadaljeval Allen, »lahko bi zapisal 'drznost', 'pogum', kateri koli drug izraz, ki bi bil manj neprimeren« (seveda pa bi lahko uporabil še kakšno vulgarnejšo različico!).

Včasih je edini način, da nekaj jasno povemo z jasnimi besedami.

Toda včasih, je prepričan Allen, je edini način, da nekaj jasno povemo z jasnimi besedami. Ob tem kardinala Krajewskega primerja s političnimi funkcijami v ameriški administraciji in slikovito opiše, da je ravnanje visokega vatikanskega predstavnika podobno, kot bi recimo ameriški notranji minister ali kakšen podoben uradnik na neposredno zahtevo predsednika Združenih držav Amerike vodil humanitarni konvoj v Ukrajini, ko bi se ta znašel pod streli ruskih sil. Ameriška varnostna služba bi delegacijo nemudoma odvedla v najvarnejše zaklonišče, nato pa jo vkrcala na prvi let domov in njeni člani ne bi ugledali dnevne svetlobe, dokler se ne bi znašli v zračnem prostoru, ki velja za varnega.

FOTO: Vatican Media

Evangeljski pogum ali adrenalinska odvisnost?

Kardinal Krajewski pa je minuli konec tedna ne le nadaljeval s svojim programom, temveč je v vzhodni Ukrajini, na dejavnem vojnem območju, celo hodil od vrat do vrat in v družbi krajevnega pomožnega škofa obiskoval nezavarovane zasebne domove. Sicer je imel vojaško spremstvo, ki pa mu ne bi kaj dosti pomagalo, če bi Rusi začeli obstreljevati ulico, kjer je bil tisti trenutek - ne pozabimo, da so Rusi že naslednji dan izstrelili nekaj raket na Odeso, eno od mest, ki jih je obiskal.

Ves svet zdaj ve, da so množična grobišča v Ukrajini resnična.

Kardinalovo ravnanje lahko poimenujemo, kakor hočemo, piše Allen: lahko ga označimo kot vztrajnost, evangeljski pogum, neumnost, adrenalinsko odvisnost, ki išče, kje bi dobil naslednjo 'dozo' … kakorkoli. Nikakor pa kardinalu ne moremo očitati, da ga skrbi le za lastno varnost. Med ogledom množičnih grobišč je v izjavi za javnost potrdil: »Ves svet zdaj ve, da so resnična.«

FOTO: Vatican Media

Kardinalova molitev ob množičnih grobiščih

Kardinal je v Ukrajini tudi molil ob množičnih grobiščih, kjer so po umiku ruskih sil našli posmrtne ostanke približno 500 ljudi. V pogovoru za Vatican News je še povedal, kako so bili v Izjumu »priča 'bogoslužju', ko je petdeset mladih moških, predvsem policistov, gasilcev in vojakov, oblečenih v bele kombinezone, iz pogosto skupnih grobov izkopavalo in odnašalo trupla ubitih ubogih Ukrajincev, nekaj pokopanih pred tremi do štirimi meseci, nekaj pa nedavno«.

Vem … vojna je, in vojna ne pozna usmiljenja, obstajajo tudi mrtvi. A ko jih vidiš toliko na enem mestu, je o tem težko pripovedovati, je to težko razložiti.

Ob tolikšni grozi človek ostane brez besed, je pojasnil kardinal: »Vem … vojna je, in vojna ne pozna usmiljenja, obstajajo tudi mrtvi. A ko jih vidiš toliko na enem mestu, je o tem težko pripovedovati, je to težko razložiti.« Ko so možje odnašali trupla, sta z ukrajinskim škofom hodila med njimi in ves čas molila rožni venec usmiljenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh