Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splošna avdienca: papež znova pozval h »koncu svetovne vojne« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2022 / 14:14
Oznake: Cerkev, Nemiri, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 18:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splošna avdienca: papež znova pozval h »koncu svetovne vojne« [VIDEO]
Po papeževih besedah mora vsakdo postati »graditelj miru«. FOTO: Vatican Media

Splošna avdienca: papež znova pozval h »koncu svetovne vojne« [VIDEO]

Papež Frančišek je znova pozval k večjim prizadevanjem za mir, posebej v današnjem času: »Danes živimo v svetovni vojni. Prenehajmo s tem,« je dejal v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu.


Po papeževih besedah mora vsakdo postati »graditelj miru«. Sveti oče je ob tem znova spomnil na razmere v Ukrajini in pozval k molitvi za spravo: »Božji materi zaupajmo žrtve vseh vojn,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa povabil Frančišek.

Na Trgu sv. Petra so se zbrali tudi ukrajinski romarji. FOTO: Vatican Media

V katehezi je poudaril, da je poslušanje lastnega srca ključnega pomena za sprejemanje dobrih odločitev. Ljudje znamo poslušati pred televizijo, po telefonu ali radiu, »toda ali znamo poslušati tudi svoje srce?«, je zbrane romarje nagovoril sveti oče, ki je minuli teden začel novo vrsto katehez o razločevanju.

Če želimo sprejemati dobre odločitve, moramo prisluhniti sebi in svojemu srcu.

Bog deluje prek nepričakovanih stvari, pa tudi prek neuspehov. »Takrat moramo prisluhniti sebi, svojemu srcu,« je poudaril papež. Včasih so to sprva neprijetne izkušnje, ki pa na koncu za vedno spremenijo našo življenjsko pot: »In vodilna nit vsega tega so nepričakovane stvari.« Da bi sprejeli dobre odločitve, moramo poslušati svoje srce.

Pomembno je, da znamo razločiti, kaj in kdo stoji za nepričakovanim.

Pomembno je, da znamo razločiti, kaj in kdo stoji za nepričakovanim. To razločevanje je pomembno za vse življenje, je poudaril papež, kar izvrstno ponazarja izkustvo Boga pri sv. Ignaciju Lojolskem (1491-1556), soustanovitelju jezuitskega reda, ki mu pripada tudi papež Frančišek.

Blagoslov otroka med današnjo splošno avdienco. FOTO: Vatican Media

Materina ljubezen lahko obvaruje pred nevarnostjo

Ob koncu splošne avdience je papež spomnil na jutrišnji praznik Marijinega rojstva: »Marija je Božjo nežnost izkusila kot hči, polna milosti, nato pa je to nežnost podarila kot mati, in sicer z združitvijo s poslanstvom svojega Sina Jezusa.«

Naj Devica Marija potolaži vse matere, ki jih je prizadelo trpljenje njihovih otrok.

Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče vsem materam izrazil svojo bližino in posebej spomnil na tiste, katerih otroci trpijo: »Zato želim danes izraziti svojo bližino vsem materam, posebej pa materam, ki imajo trpeče otroke: bolne otroke, odrinjene otroke, zaprte otroke. Posebna molitev za matere mladih zapornikov: naj ne izgubijo upanja. Žal je v zaporih veliko oseb, ki si vzamejo življenje, včasih tudi mladih. Pred to nevarnostjo jih lahko obvaruje materina ljubezen. Naj Devica Marija potolaži vse matere, ki jih je prizadelo trpljenje njihovih otrok.«

Pozdrav romarjem. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh