Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče pri splošni avdienci: »Razločevanje zahteva ljubeč odnos z Bogom«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2022 / 10:17
Oznake: Cerkev, Nemiri, Papež, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 15:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče pri splošni avdienci: »Razločevanje zahteva ljubeč odnos z Bogom«
FOTO: Vatican Media

Sveti oče pri splošni avdienci: »Razločevanje zahteva ljubeč odnos z Bogom«

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco začel novo vrsto katehez o razločevanju in ob tem dejal, da je za odločitev, kaj je najboljše za naše življenje, potreben tesen odnos z Bogom.

Sveti oče je v sklopu novih katehez premišljeval o vprašanju: »Kaj pomeni razločevati?« Po njegovih besedah je razločevanje proces, ki se ga mora vsakdo naučiti obvladati, da bi lahko dobro živel. »Človek izbira hrano, obleko, študij, službo, odnos,« je pojasnil Frančišek: »V vsem tem se uresničuje življenjski projekt in tudi naš odnos z Bogom.«

Razločevanje se kaže kot vaja razuma, spretnosti in tudi volje, da bi izkoristili ugoden trenutek: to so pogoji za sprejetje dobre odločitve.

Možgani, srce, roke

Papež je dejal, poroča spletni portal Vatican News, kako je Jezus pogosto govoril o razločevanju s prilikami iz vsakdanjega življenja, kot so izbira boljše ribe, najboljšega bisera, ali celo zavedanje, kaj storiti, ko najdemo zaklad.

»Razločevanje se kaže kot vaja razuma, spretnosti in tudi volje, da bi izkoristili ugoden trenutek: to so pogoji za sprejetje dobre odločitve.« Sveti oče je dodal, da je najboljša izbira med več možnostmi povezana tudi z našimi čustvi, saj nam lahko dobra odločitev prinese veliko veselja.

Po papeževih besedah Jezus za opis razločevanja uporablja vsakdanje prispodobe, saj se Božje kraljestvo »kaže v običajnih življenjskih dejanjih, ki od nas zahtevajo, da zavzamemo določeno stališče«. »Zato je tako pomembno, da znamo razločevati,« je poudaril Frančišek: »Velike odločitve se lahko pojavijo v okoliščinah, ki se na prvi pogled zdijo drugotnega pomena, pozneje pa se izkažejo za odločilne.«

Razločevanje vključuje trdo delo. Po Svetem pismu pred nami ni postavljeno življenje, ki naj bi ga živeli. Bog nas vabi, da ocenjujemo in izbiramo.

Trdo delo in svoboda

Razločevanje zahteva več nepogrešljivih dejavnikov, vključno z »znanjem, izkušnjami, čustvi in voljo«. »Razločevanje vključuje trdo delo. Po Svetem pismu pred nami ni postavljeno življenje, ki naj bi ga živeli. Bog nas vabi, da ocenjujemo in izbiramo. Ustvaril nas je svobodne in želi, da svojo svobodo tudi udejanjamo. Zato je razločevanje zahtevno,« je pojasnil papež in izpostavil, kako je večina ljudi že imela izkušnjo, da smo izbrali nekaj, za kar smo mislili, da je dobro za nas, pa se je pozneje izkazalo za napačno izbiro.

Izbire in posledice, odnosi in ljubezen

Obenem, je dejal papež, pa smo mnogi med nami tudi vedeli, kaj je resnično dobro za nas, vendar se za to nismo odločili. Že na prvih straneh Svetega pisma Bog daje Adamu in Evi konkretno navodilo, kako naj živita, da bosta srečna. »Če hočeš živeti, če hočeš uživati življenje, ne pozabi, da si bitje, da nisi merilo dobrega in zla, in da bodo odločitve, ki jih sprejemaš, imele posledice, zate, za druge in za svet; iz zemlje lahko narediš čudovit vrt ali pa jo spremeniš v puščavo smrti.«

Razločevanje je nujno potrebno za življenje in zahteva, da poznamo sami sebe, da vemo, kaj je dobro zame tukaj in zdaj.

Papež je opozoril, da je razločevanje »nujno potrebno za življenje« in zahteva, da poznamo sami sebe, da vemo, »kaj je dobro zame tukaj in zdaj«. »Predvsem pa [razločevanje] zahteva sinovski odnos z Bogom. Bog je Oče in nas ne pusti samih, vedno nam je pripravljen svetovati, nas spodbujati, nas sprejeti. Vendar nam nikoli ne vsiljuje svoje volje,« je zatrdil Frančišek.

Katehezo na današnji avdienci je papež sklenil z opominom, kako Bog želi, da ga ljubimo in se ga ne bojimo. »Ljubezen je mogoče živeti le v svobodi,« je dejal sveti oče: »Da bi se naučili živeti, se moramo naučiti ljubiti, za to pa je potrebno razločevanje.«

T. i. zeleno območje v Bagdadu. FOTO: Vatican Media

Nemiri v Iraku: papež moli za mir

V luči nedavnih nemirov v iraški prestolnici je papež Frančišek pozval k dialogu in miru v državi, ki jo je obiskal leta 2021.

»Z zaskrbljenostjo spremljam nasilne dogodke v Bagdadu v zadnjih dneh. Molimo, da bi Gospod iraškemu ljudstvu prinesel mir. Lani sem z veseljem obiskal Irak. Začutil sem veliko željo po normalnosti in mirnem sožitju med različnimi verstvi. Dialog in bratstvo sta najpomembnejša načina, da se soočimo s trenutnimi težavami in dosežemo ta cilj.«

Al-Sadr je izrazil pretresenost zaradi stopnjevanja nasilja in pozval k takojšnjem prenehanju ter dodal, da je upal na mirne proteste.

Po političnem umiku iraškega šiitskega voditelja Moktade al Sadra so v Iraku izbruhnili nemiri. Po navedbah vojske so bile rakete izstreljene na tako imenovano zeleno območje v osrednjem delu Bagdada. Oboroženi privrženci al Sadra se tam od ponedeljka spopadajo z iraškimi varnostnimi silami in milicami, pri čemer je bilo najmanj 25 mrtvih in 400 ranjenih. Al-Sadr je v televizijskem govoru sam izrazil pretresenost zaradi stopnjevanja nasilja in pozval k takojšnjem prenehanju. Dejal je, da je upal na mirne proteste.

Posledice vojne. FOTO: Vatican Media

Tretja svetovna vojna, čas stvarstva

Med pozdravi poljskih romarjev je sveti oče spomnil na obletnico začetka druge svetovne vojne, »ki je tako boleče zaznamovala poljski narod«, ob tem pa dodal, da danes živimo tretjo svetovno vojno. Poljake je povabil, naj jih spomin na pretekle izkušnje »spodbuja, da bi gojili mir v sebi, v svojih družinah, v družbenem in mednarodnem življenju«. Posebej molimo za ukrajinsko ljudstvo, je zbrane vernike povabil sveti oče.

Mati zemlja stoka in nas roti, naj zaustavimo svoje zlorabe in njeno uničevanje.

Ob koncu avdience je papež spomnil tudi na svetovni dan molitve za stvarstvo, ki ga obhajamo 1. septembra, in začetek časa stvarstva, ki se bo končal 4. oktobra, na praznik svetega Frančiška Asiškega: »Naj letošnja tema Poslušaj glas stvarstva v vseh spodbudi konkretno prizadevanje v skrbi za naš skupni dom. Mati zemlja, ki je na milost in nemilost prepuščena našemu potrošniškemu pretiravanju, stoka in nas roti, naj zaustavimo svoje zlorabe in njeno uničevanje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh