Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V imenu Boga znova pozivam k takojšnjemu premirju!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 10. 2022 / 15:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2022 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
»V imenu Boga znova pozivam k takojšnjemu premirju!«
Papež je danes neposredno nagovoril ruskega predsednika Vladimirja Putina. FOTO: Vatican Media

»V imenu Boga znova pozivam k takojšnjemu premirju!«

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v neobičajnem in čustvenem pozivu znova odločno izrazil zahtevo po zaključku vojne v Ukrajini.

Namesto običajne razlage evangelija je sveti oče svoj nedeljski nagovor na Trgu sv. Petra posvetil izključno vojni v Ukrajini. Nazadnje je do tako neobičajne spremembe programa prišlo septembra 2013, ko je Frančišek pozval k zaključku vojne v Siriji, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu.

Papež je pozval Putina, naj ustavi spiralo nasilja in smrti, tudi v dobro svojega ljudstva, Zelenskega pa je spodbudil, naj bo odprt za resne mirovne predloge.

Papež je danes neposredno nagovoril ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozval ga je, naj ustavi »spiralo nasilja in smrti«, tudi v dobro svojega ljudstva. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa je »v veliki prizadetosti ob neizmernem trpljenju ukrajinskega ljudstva zaradi agresije, ki jo preživlja v zadnjih mesecih«, spodbudil, naj bo »odprt za resne mirovne predloge«.

Tudi politike po vsem svetu je povabil, naj si iskreno prizadevajo za končanje vojne. »Prosim, naj mladi rodovi dihajo zdrav zrak miru in ne onesnaženega zraka vojne, ki je norost!« je dejal cerkveni voditelj.

Obžalovanja vredno je, da svet spoznava zemljepisno podobo Ukrajine z imeni, kot so Buča, Irpin, Mariupol, Izjum, Zaporožje in drugimi kraji, ki so postali prizorišča nepopisnega trpljenja in strahu.

»Grozljiva rana, ki se ne zaceli«

Papež je svojo potezo, da bo med današnjo opoldansko molitvijo opustil običajno nedeljsko katehezo, utemeljil z besedami, da je vojna »strašna in nepojmljiva rana človeštva«, ki se ne celi, »ampak še naprej krvavi in grozi, da se bo razširila«.

Znova je obsodil »nikoli opravičljivo« vojno ravnanje, ki je povzročilo na tisoče žrtev in uničenje. »Obžalovanja vredno je, da svet spoznava zemljepisno podobo Ukrajine z imeni, kot so Buča, Irpin, Mariupol, Izjum, Zaporožje in drugimi kraji, ki so postali prizorišča nepopisnega trpljenja in strahu,« je dejal sveti oče.

FOTO: Vatican Media

»Dejstvo, da se človeštvo znova sooča z jedrsko grožnjo«, je papež označil za »skrajno nesmiselno«. Dejal je, da »globoko obžaluje resne razmere, ki so nastale v zadnjih dneh, in nadaljnja dejanja, ki so v nasprotju z načeli mednarodnega prava«, saj se je s tem povečala »nevarnost stopnjevanja jedrske grožnje do te mere, da se po vsem svetu bojijo neobvladljivih in katastrofalnih posledic«.

Koliko krvi bo moralo še preteči, da bi razumeli, da vojna nikoli ni rešitev, ampak samo uničenje?

»Kaj se bo še moralo zgoditi? Koliko krvi bo moralo še preteči, da bi razumeli, da vojna nikoli ni rešitev, ampak samo uničenje?« je vprašal Frančišek ter znova pozval k »takojšnji prekinitvi ognja«: »Po sedmih mesecih sovražnosti je treba uporabiti vsa diplomatska sredstva, tudi tista, ki morda doslej še niso bila uporabljena, da se konča ta strašna tragedija. Vojna je sama po sebi zabloda in grozota!« je sklenil voditelj Katoliške cerkve in verno ljudstvo pozval k molitvi.

Molitev za žrtve nesreče v Indoneziji

Papež je izrazil tudi globoko prizadetost zaradi nesreče na stadionu v Indoneziji. Kot je dejal, moli za vse, ki so bili v nesreči ubiti ali ranjeni.

Sinoči po krajevnem času so po nogometni tekmi v Malangu v Indoneziji izbruhnili nemiri. Po navedbah tamkajšnjih medijev so na igrišče vdrli privrženci poražene ekipe. Ko je policija uporabila solzivec, je izbruhnila množična panika. Po podatkih oblasti je umrlo najmanj 174 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Nalaganje
Nazaj na vrh