Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija si je ob ogorčenju mednarodne skupnosti priključila osvojene ukrajinske regije

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 30. 09. 2022 / 16:24
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija si je ob ogorčenju mednarodne skupnosti priključila osvojene ukrajinske regije
Vzdušje na prireditvi ne delovalo dobro. FOTO: Twitter

Rusija si je ob ogorčenju mednarodne skupnosti priključila osvojene ukrajinske regije

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji. Zbranim je naznanil, da so te regije odslej za vedno del ruskega ozemlja, oblasti v Kijevu pa opozoril da je "spoštovanje volje ljudstva edina pot do miru". Medtem pa je ukrajinski predsednik Zelenski sporočil, da si Ukrajina želi članstva v Natu po hitrem postopku.

Omenjena slovesnost je pomemben mejnik v tej vojni, saj je Putin sedaj nedvoumno priznal, da lahko to vojno le še izgubi. Če bi Putin menil, da lahko ruska vojska še izpelje obsežne osvojitve ozemlja, ali pa suvereno obvladuje položaj na terenu, priključitve prav gotovo še ne bi naznanil.

Putin poziva k miru

"Rezultati referendumov so dobro znani in prepričan sem, da bo zvezna skupščina podprla štiri nove subjekte Rusije, ker je to volja milijonov ljudi," je v današnjem, več deset minut dolgem govoru med drugim povedal ruski predsednik Putin. Ta je legitimnost rezultatov referenduma utemeljeval s pravico narodov do samoodločbe, ki je zapisana v prvem členu ustanovne listine združenih narodov.

"Ljudje v regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje so za vedno postali naši rojaki. Branili bomo svojo zemljo na vse načine. Naši bratje in sestre v Ukrajini pripadajo enemu ljudstvu," je bil tako jasen Putin in Ukrajino pozval, naj ustavi sovražnosti in se vrne k mirovnim pogajanjem.

Prst uperjen proti zahodu

Putin je danes veliko kritik namenil zahodnim državam, ki so z izdatno pomočjo pomagale Ukrajini, da je vzpostavila ravnotežje na bojišču, ter ji namenile hude gospodarske sankcije. Te je obtožil, da si vse od razpada Sovjetske zveze trudijo, da bi Rusijo spravile na kolena. "Ne želijo nas videti kot svobodno družbo. Želijo nas videti kot sužnje, zato tudi vodijo hibridno vojno proti nam," je bil oster Putin, ki je ob tem zanikal trditve, da bi si Rusija želela obuditi Sovjetsko zvezo.

Prebivalcem okupiranih regij pa je obljubil, da bo Rusija pomagala obnoviti porušena mesta in vasi tamkajšnjo infrastrukturo.

Popoldanski slovesnosti bo sledil koncert na Rdečem trgu. Predlagane spremembe državnih meja morajo sedaj potrditi še ustavno sodišče, ruska duma in svet federacije. Ta postopek naj bi bil končan do četrtega oktobra. Vendar pa je to zgolj ruski notranji postopek, saj prav nobena država še ni napovedala, da bo priznala omenjeno aneksijo.

Ogorčenje mednarodne skupnosti

Ta se na novico o priključitvi še naprej odziva z ogorčenjem.

Članice Evropske unije so v skupni izjavi sporočile, da "ostro zavračajo in jasno obsojajo nezakonito priključitev ukrajinskih regij", ter da nikoli ne bodo priznale "nezakonitih referendumov, ki jih je Rusija izvedla kot izgovor za nadaljnje kršenje ukrajinske neodvisnosti. Te poteze Rusije so neveljavne."

Da ruska aneksija krši mednarodno pravo, je bil danes jasen tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Podobne besede je Rusiji včeraj namenil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da "ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale zahtev Rusije po suverenih ozemljih Ukrajine." Zato bodo ZDA, pa tudi evropske države nadaljevale z obsežno vojaško in gospodarsko pomočjo tej napadeni državi.

Rusko priključitev zasedenih ozemelj je danes obsodil tudi slovenski premier Robert Golob.

Ukrajina bo zaprosila za članstvo v Natu

V luči današnjega dogajanja v Moskvi je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v zvezo Nato po hitrem postopku. Po poročanju tujih medijev je zatrdil, da se Kijev z Moskvo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Putin. 

Kot je še poudaril zelenski, se Ukrajina ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin ruski predsednik. "Pogajali se bomo z novim predsednikom," je dejal in dodal, da je Ukrajina dejansko že v Natu. "Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (...), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču."

Nalaganje
Nazaj na vrh