Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Cerkve odločno proti navideznim referendumom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 09. 2022 / 12:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Cerkve odločno proti navideznim referendumom
Oglas za mobilizacijo ruskih državljanov. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: Cerkve odločno proti navideznim referendumom

Verske skupnosti v Ukrajini odločno obsojajo t. i. referendume na vzhodnih ukrajinskih ozemljih, ki jih je zasedla Rusija, kot nezakonit poskus nasilne priključitve.

Ukrep okupacijskih oblasti je »samovoljen« ter krši mednarodno pravo in pogodbene obveznosti Ruske federacije do Kijeva, je minuli konec tedna po navedbah avstrijskega Kathpressa izjavil Vseukrajinski svet Cerkva in verskih organizacij.

Lažni referendumi so orodje za preganjanje in poniževanje ljudi.

Kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je v sobotnem video sporočilu ocenil, da so lažni referendumi »orodje za preganjanje in poniževanje ljudi«. Pozval je k molitvi za vse, s katerimi predstavniki na najvišjih položajih igrajo politično igro. Bog naj pomaga ukrajinskemu ljudstvu, »da bo preživelo v teh okoliščinah ter ohranilo svoje dostojanstvo in ljubezen do domovine«, je pozval nadškof Ševčuk.

Višji nadškof Ševčuk med begunskimi otroki. FOTO: Vatican Media

Po besedah Vseukrajinskega verskega sveta pa je prirejanje »psevdoreferendumov« ob naperjenem orožju, brez osebne svobode in spoštovanja dostojanstva človeškega življenja posmeh demokraciji in popolno razvrednotenje državnih ustanov. Po mnenju verskega sveta je v teh razmerah resnično izražanje volje nemogoče. Cilj vojne, ki jo je Rusija začela proti Ukrajini, je zavzeti del ukrajinskega ozemlja in uničiti ukrajinsko državo, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Ruska država mora opustiti »zločinski načrt priključitve«, ki krši svete spise krščanstva, islama in judovstva.

Omenjeni odbor sestavlja 15 verskih skupnosti, krščanskih, judovskih in muslimanskih, ter Ukrajinska svetopisemska družba, odbor pa po lastnih navedbah tako predstavlja več kot 95 odstotkov verskih skupnosti v državi. Svet je vse tuje države pozval, naj »ne priznajo navideznih referendumov«. Kot opozarjajo, Ukrajinci ne bi smeli sodelovati na lažnih referendumih in bi morali »prevzeti odgovornost pred Bogom, lastno vestjo, preteklimi, sedanjimi in prihodnjimi generacijami ter ukrajinskim narodom«. Ruska država mora opustiti »zločinski načrt priključitve«, ki krši svete spise krščanstva, islama in judovstva.

Postavljanje križev na neznane grobove v Buči. FOTO: Vatican Media

Na ukrajinskih ozemljih Doneck, Luhansk, Herson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom, so minuli petek začeli izvajati t. i. referendume o priključitvi Rusiji. Ob spremstvu oboroženih ruskih vojakov so predstavniki okupacijskega režima z volilnimi skrinjami hodili od vrat do vrat in zbirali glasove. Zbiranje glasov naj bi se zaključilo jutri.

Nalaganje
Nazaj na vrh